Política

opinió

Lluís Falgàs

La Diada pacífica

La tardor calenta comença avui. Hi ha hagut polítics que s’han passat tot l’estiu advertint que amb la diada de l’Onze de Setembre l’ambient s’escalfaria fins al punt que portaria el país a un caos en els pròxims mesos. Crec que s’hauran d’empassar les seves advertències. Perquè, un cop més, aquest 11 de setembre serà cívic i pacífic com els darrers anys –tot i que és probable que hi hagi menys gent–. Cal dir que aquest any els ciutadans seran comptats amb més rigor que l’any anterior gràcies a un servei de comptador de persones que ha creat la Universitat Autònoma de Barcelona per als serveis de telecomunicacions de la Generalitat. Ben segur que el pacifisme serà novament exportat a l’exterior. Un orgull que deixa bocabadats molts països quan al final de la jornada no hi ha ni papereres trencades ni cap aldarull notable. Aquest és i ha de continuar sent l’èxit de les manifestacions de l’Onze de Setembre.

El setembre i l’octubre de l’any passat van succeir tots els fets que avui són als jutjats i que han portat els polítics que els van protagonitzar a la presó o a l’exili, i que ara en pateixen les conseqüències molt directament. Des d’aquells fets del setembre/octubre fins avui, les posicions polítiques no s’han mogut ni un mil·límetre. En tot cas es mouen les estratègies, i sobretot els que s’han mogut són els llogaters del govern espanyol, cosa que ha fet que tot plegat s’ho mirin amb uns altres ulls, malgrat que el fons continua sent el de no moure per res el marc constitucional.

Avui serà un Onze de Setembre diferent. Més reivindicatiu i més concret, i que posarà totes les mirades en l’alliberament dels presos, però un cop més serà una altra diada plena de simbolisme. Un simbolisme que només té cabuda en el pacifisme que sempre s’ha demostrat des de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona