Política

La fiscal general de l’Estat avisa que no admetrà ingerències

El president del TS acusa la justícia internacional d’extralimitar-se

La vista oral es preveu per al final d’any

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, va alertar ahir que serà “ferma” davant qualsevol intent de “condicionar personalment o professionalment” els jutges i fiscals catalans. Enmig del debat suscitat davant la presentació de l’escrit d’acusació pel cas de l’1-O –que podria incloure el delicte de rebel·lió–, Segarra va voler traslladar un missatge de respecte vers “els que exerceixen la difícil tasca d’oferir una resposta adequada davant la greu situació generada a Catalunya”. La fiscal general va enviar aquesta mostra de suport “absolutament inequívoc” durant l’acte d’obertura de l’any judicial, que va ser presidit per Felip VI.

Segarra, en tot cas, va defensar “l’absoluta autonomia” del ministeri fiscal i va destacar que “només està al servei del principi de legalitat”, defensant, indirectament, l’autonomia del seu òrgan d’ingerències polítiques davant el paper que ha de jugar la fiscalia els pròxims mesos a l’hora de determinar els delictes tant del cas del Tribunal Suprem com del que es troba a l’Audiencia Nacional i que afecta la direcció dels Mossos.

Alhora, també va voler deixar clar que compartia l’actuació de la fiscalia després de l’1-0 entenent que la resposta que va donar forma part del seu “inequívoc compromís amb el principi de legalitat”. Finalment va dir que les aspiracions d’un part de la societat” catalana han de canalitzar-se per mitjà de l’ordenament jurídic. “No hi pot haver excepcions a aquesta regla, perquè el contrari significa la ruptura de la democràcia”, va concloure.

Per la seva banda, el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, va alertar també que, quan la Constitució “és colpejada, no es pot renunciar a defensar-se”, alhora que va carregar amb duresa contra les decisions de diferents tribunals europeus per la interpretació “unilateral” dels fets de l’1-O i el rebuig d’acceptar el delicte de rebel·lió.

Si l’any anterior l’horitzó era el referèndum, aquest cop el començament formal del curs judicial espanyol va estar marcat pel paper dels fiscals i els jutges davant la proximitat del judici. Si bé encara queden tràmits, fons del Suprem confien a poder començar la vista al final de novembre, amb l’objectiu d’establir sessions de matí i tarda i poder enllestir-la com més aviat millor. En aquest punt, es dona per fet que primer se celebrarà el judici als polítics i, un cop s’hagi dictat sentència, començaria la vista de l’Audiencia Nacional que afecta el major Josep Lluís Trapero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona