Política

El PDeCAT, a la corda fluixa del grup liberal europeu

Es plantegen l’expulsió de l’antiga CDC pels casos de corrupció

Neguen que sigui pel gir independentista

L’aliança del PDeCAT amb els liberals europeus s’aguanta d’un fil a menys de nou mesos per a les eleccions europees del 2019 i amb la incògnita sobre els pactes entre els grups independentistes catalans per participar-hi. Segons ha pogut saber El Punt Avui, l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per a Europa (ALDE), on ja s’integrava Convergència des del 2005 i Ciutadans s’hi va sumar el 2016, s’està plantejant expulsar la formació pels seus casos de corrupció. Fonts de l’ALDE neguen que aquest debat s’hagi desfermat pel seu gir independentista i els fets de l’1 d’octubre. Divendres passat, la junta del grup europeu va donar una setmana més al partit presidit per David Bonvehí per aclarir “les al·legacions per corrupció” en persona, tal com havien demanat abans de l’estiu.

Per això, està previst que una delegació del PDeCAT es desplaci fins a Brussel·les aquest mateix divendres per reunir-se amb la junta i donar explicacions. I ho faran davant de Luís Garicano (Cs) que hi seu com a vicepresident de l’ALDE. Actualment, el PDeCAT no té cap membre a la junta després que el 2017 l’excoordinadora general Marta Pascal l’abandonés per la seva posició sobre el procés independentista.

Segons les fonts consultades, una resposta “insatisfactòria” no implicaria l’expulsió directa, però “molt probablement” comportaria que la junta enviaria una “posició negativa” al consell sobre mantenir o no els convergents a les seves files. “El consell podria, de fet, possiblement optar per l’expulsió”, afirmen. Aquesta última instància responsable dels membres decidirà finalment en les pròximes setmanes o mesos què fer al respecte. De moment, no tenen previst quan serà la decisió final, però no descarten que es faci al consell del grup previst al novembre a Madrid.

Divisions al grup

Malgrat que un sector del grup liberal, que aplega més de 60 formacions polítiques d’arreu d’Europa, i en especial el seu líder al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, s’ha mostrat molt crític amb els sobiranistes catalans arran de l’1 d’octubre, fonts de l’ALDE asseguren que el debat sobre la sortida del PDeCAT no té res a veure amb la seva posició ideològica, sinó amb els casos de corrupció. “Com a regla, l’ALDE no interfereix en qüestions de política nacional o regional”, asseguren les fonts consultades. Tanmateix, el mateix president de l’ALDE, Hans van Baalen, va criticar fa uns mesos el president Quim Torra en assegurar que la seva retòrica és “separatista i racista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia