Política

Les marxes de torxes a la demarcació de Girona recorden els exiliats i els presos polítics

A Girona la germana de Puigdemont fa una crida a no defallir per ells

A Figueres els actes arranquen al Puig de les Basses

Òmnium s’estrena al Pla de l’Estany

Les mobilitzacions de la vigília de la Diada, arreu de la demarcació, van tenir aquest any un especial record per als exiliats i els presos polítics. La marxa de torxes de Girona, que organitza Òmnium Cultural, va arrancar a les escales de la catedral amb un concert de Gemma Humet i la lectura del manifest a càrrec d’Anna Puigdemont, germana del president exiliat. El text destacava els forts canvis que hi ha hagut l’últim any i sobretot el “sacrifici personal” dels exiliats, els presos i els encausats i feia una crida a no defallir per ells: “No pararem fins aconseguir la llibertat del país.” Centenars de persones van participar en la marxa –ambientada pels Diables de l’Onyar i la Fal·lera Gironina– que va acabar a la plaça del Vi amb el concert de Caïm Riba.

La coordinadora de Figueres per la República va iniciar els actes al centre penitenciari del Puig de les Basses: allà un centenar de persones van fer costat al grafiter Pau Valls, que va pintar en una lona un gran mural en solidaritat amb els presos. El mural es va traslladar a Figueres a final de la tarda, on es va col·locar a la plaça Josep Pla, on s’havien convocat uns parlaments amb Xavier Diez, Albano Dante Fachin, Mireia Boya i Josep Maria Terricabras. Els actes es van tancar amb una botifarrada popular i concerts de Joina i Els Delai.

D’altra banda, Òmnium va aprofitar ahir a la nit per fer la seva presentació oficial al Pla de l’Estany, amb una marxa entre l’estany i el monestir de Banyoles. Durant el trajecte es van llegir textos d’alguns dels empresonats. A la comarca, Òmnium té uns 800 socis, però mai fins ara s’hi havia constituït. De moment, se’n cuida una junta gestora. D’altra banda, al vespre es va celebrar l’acte institucional a la plaça Major, organitzat per l’Ajuntament i el Consell del Pla de l’Estany.

A la Garrotxa, coincidint amb les Festes del Tura d’Olot, Òmnium i l’ANC van celebrar l’habitual acte per la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats al davant de Sant Esteve –un espai molt concorregut per la festa– en comptes de Can Joanetes.

Més marxes de torxes

Al Ripollès, Òmnium va celebrar marxes de torxes a Ripoll, Ribes de Freser, Camprodon i Vallfogona. A Ripoll, es va celebrar sota el lema Autodeterminació, ni un pas enrere i va anar de la plaça de la Lira a la de l’Ajuntament, on van actuar Marina Prat i PD Exiliats. Al Baix Empordà, Sant Feliu, Palamós, la Bisbal i Begur també van congregar centenars de persones per portar torxes. També a la Selva hi va haver marxes de torxes en poblacions com ara Hostalric i Blanes, on l’acte va començar a la mitjanit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA