Política

Tsipras culpa l’austeritat de la UE d’haver donat ales als moviments xenòfobs

El primer ministre grec avisa l’esquerra de l’avanç de la ultradreta i els neoliberals

El líder de Syriza critica una Unió més “tecnòcrata i nacionalista”

Syriza fa un crit d’atenció a l’esquerra europea davant l’avanç de la ultradreta i els neoliberals. En un discurs al Parlament Europeu amb una sala de plens pràcticament buida, el primer ministre grec de l’únic govern d’esquerres no socialista del bloc, Alexis Tsipras, va alertar que la Unió Europea (UE) podria fer front a una crisi existencial per l’auge dels moviments populistes i xenòfobs. Un fenomen atiat, segons ell, per les polítiques d’austeritat de les diplomàcies europees amb el suport de Brussel·les. Conscient del difícil panorama per a les forces d’esquerra en les pròximes eleccions europees, el polític grec va fer una crida a “derrotar el neoliberalisme i l’extrema dreta” en els comicis del maig.

Poques setmanes després del punt final als vuit anys de rescat a Grècia, Tsipras va comparèixer ahir a l’Eurocambra per parlar de la crisi grega, però també del moment en què es troba la UE. El primer ministre hel·lè va retreure el paper de la troica i de l’eurogrup en la gestió del drama econòmic patit al seu país lamentant que les decisions es van prendre “darrere portes tancades en òrgans atípics i a l’esquena dels ciutadans”. Unes mancances democràtiques que, sumades a la mala gestió de l’onada de refugiats, són, pel líder de Syriza, el detonant de la deriva xenòfoba d’Europa.

“El fracàs de la UE a l’hora de donar respostes democràtiques i efectives als reptes moderns conduirà irrevocablement al triomf del xovinisme i reactivarà la rivalitat nacionalista”, va dir, assenyalant la gestió neoliberal com a culpable d’aquest fiasco. Per això Tsipras va advertir ahir que les eleccions europees no seran “només una cita amb les urnes”, sinó “una lluita de valors polítics i principis, el moment per derrotar el neoliberalisme i l’extrema dreta a Europa”. En aquest sentit, es va mostrar esperançat que encara hi ha “llum en el cel ennuvolat” i va apel·lar a les forces democràtiques per “aprofundir en la unificació” del club.

Com ja és habitual en tots els caps d’estat i de govern que passen per la cambra, Tsipras va aprofitar per destacar la feina que ha fet el seu executiu afirmant que Grècia “ha passat de ser el problema a ser la solució” i que “ha superat la crisi econòmica”. Tanmateix, no es va poder estalviar una lleugera autocrítica: “Es van cometre errors greus dels governs grecs, però també de les institucions europees.” D’altra banda, va presumir d’haver “suportat amb dignitat la crisi dels refugiats, demostrant una estabilitat a la regió dels Balcans i al Mediterrani sud-oriental”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA