Política

Cs i el PP retreuen al govern que s’apropiï de la Diada

Rivera i Arrimadas s’erigeixen en la veu dels milions de catalans que no surten al carrer tot i mobilitzar només un centenar de persones

Albiol vol que Sánchez limiti l’autogovern català

Que l’Onze de Setembre deixi de ser una festa que “exclou”, “ignora” i fins i tot “menysprea més de la meitat dels catalans” és el que van reclamar ahir els partits constitucionalistes catalans, que acusen el govern d’“apropiar-se” de la Diada. Les paraules són de la líder de Ciutadans a Catalunya i portaveu estatal, Inés Arrimadas, però, amb un to més o menys agressiu, la idea d’exclusió, enfrontament i fractura social va estar present en els discursos de tots els representants de les formacions polítiques que tenen fòbia a expressions com referèndum pactat, presos polítics o exiliats. No és un missatge nou, però sí que ho és l’intent d’incloure el partit que governa en el bloc dels dolents, els que actuen “per damunt de les lleis i la justícia”. Va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que veu com se li ha complicat la cursa cap a La Moncloa amb la desfeta del Partit Popular i el govern dels socialistes, el més bel·ligerant, advertint el president espanyol, Pedro Sánchez, que “no s’equivoqui” d’aliats i adversaris. Segons Rivera, el seu oponent ha de decidir si és un president “en mans” de Quim Torra i Carles Puigdemont, o és el “president de tots els espanyols”. 

Ciutadans va ser l’únic partit unionista que va celebrar la Diada amb acte propi. Van optar per una activitat matinal i van fer bé, perquè les comparacions sempre són odioses i al matí va quedar més diluït que no assistissin a la cita ni un centenar d’adeptes. Malgrat això, la formació taronja es va tornar a erigir en la “veu dels milions de catalans” que “no sortiran al carrer” per celebrar l’Onze de Setembre i van prometre seguir lluitant” per “recuperar el seny i la convivència”.

El líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, va aprofitar el visionat del missatge institucional de Torra per reiterar que el president català és un “il·luminat”, un “totalitari” i un “perill per a la convivència” i va exigir a Pedro Sánchez que prengui mesures com va fer el PP amb l’aplicació del 155. Per Albiol, si Torra continua “en la mateixa direcció”, hi ha “determinats àmbits” de l’autogovern que “no poden seguir en mans del govern de la Generalitat”. 

Iceta, conciliador

Més conciliadores van ser les paraules del líder del Partit Socialista català, Miquel Iceta, que ahir va instar a recuperar l’“esperit unitari” de la Diada i “superar divisions” per així trobar un camí que permeti avançar en l’autogovern i la millora del finançament. Això sí, després d’encapçalar la tradicional ofrena floral del seu partit al monument de Rafael Casanova, Iceta va demanar als independentistes que no posin “condicions que facin impossible” el diàleg.

LES FRASES

Sánchez ha de decidir si és està en mans de Torra o és el president de tots els espanyols
Albert Rivera
president de ciutadans
Hi ha determinats àmbits de l’autogovern que no poden seguir en mans de la Generalitat
Xavier García Albiol
president pPC
Cal superar divisions per així poder avançar en l’autogovern i la millora del finançament
Miquel Iceta
primer secretari psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES