Política

La primera manifestació després de l’1-O

Els mitjans internacionals destaquen la situació excepcional que viu Catalunya

La capacitat de convocatòria de les entitats continua meravellant a l’exterior

El diari ‘The Guardian’ diu que l’Estat espanyol ha viscut la crisi política més greu des del restabliment de la democràcia

Els mitjans de comunicació internacionals van tornar a dirigir ahir la seva atenció cap a Catalunya amb motiu de la diada nacional. Els webs dels principals diaris i cadenes de televisió van posar l’accent en el fet que es tracta del primer Onze de Setembre des del “referèndum unilateral” de l’1 d’octubre i en la situació extraordinària que viu el país amb l’existència de presos polítics i exiliats.

Un dels grans mitjans de referència internacional, la cadena britànica BBC, publicava una entrevista televisiva que van fer al ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, en què el ministre remarcava que els catalans no tenen una posició “homogènia” sobre la independència. En la línia incisiva pròpia del periodisme anglosaxó, l’entrevistador demanava a Borrell com és que, si està tan segur que l’independentisme no és majoritari a Catalunya, no deixa que els catalans s’hi pronunciïn en un referèndum. A falta d’arguments polítics, Borrell, un cop més, s’aferra a la Constitució per rebutjar la consulta i, és clar, a una eventual reforma de la carta magna per encabir el dret a decidir.

El també britànic The Guardian informa del conflicte polític de Catalunya amb una repassada exhaustiva de tot el que ha passat des del referèndum de l’1 d’octubre, que, pel rotatiu, suposa el punt d’inflexió que ha dut l’Estat espanyol a “la crisi política més greu des de la restauració de la democràcia”. El Guardian explica la situació actual del país: la divisió profunda entre partits unionistes i independentistes, la posició equidistant de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el contingut dels últims discursos del president de la Generalitat, Quim Torra. El diari, fins i tot, ofereix una pinzellada dels fets de l’11 de setembre de 1714.

Malgrat que, des de la Diada del 2012, els organitzadors de les diferents manifestacions han aconseguit sorprendre el món per la seva capacitat de convocatòria i la gestió de coreografies massives, als mitjans internacionals no els deixa de cridar l’atenció el format de les protestes populars catalanes.

El diari argentí Clarín dedica la informació de la Diada al seu web a explicar, en el títol, Per què cal inscriure’s per participar en la marxa de la Diada. El rotatiu descriu el caràcter multitudinari dels actes de l’Onze de Setembre i el control que tenen els organitzadors d’unes marxes que sempre han estat pacífiques.

El diari italià La Repubblica opta, en el seu portal en línia, per informar de la Diada de manera visual. Amb el títol Un milió al carrer per la independència, el rotatiu ofereix als seus lectors una galeria de tretze fotos ben acolorides de la manifestació que ahir va omplir l’avinguda Diagonal de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona