Política

Sánchez respon al clam del carrer amb “llei i diàleg”

La Moncloa evita polemitzar durant la Diada i centra els seus atacs en la “irresponsabilitat d’estat” del PP en la qüestió catalana

Casado insisteix que ha arribat el moment del 155

Pedro Sánchez afrontava ahir la seva primera Diada com a cap de l’executiu espanyol insistint en la seva oferta de “llei i diàleg” i “convivència i no independència” per resoldre el conflicte català. A la mateixa hora que el clam sobiranista omplia de gom a gom la Diagonal de Barcelona, el dirigent socialista mantenia un dur cara a cara amb el nou portaveu del PP, Ignacio Cosidó, al qual va retreure que el seu partit exigeixi adhesió al PSOE quan és a La Moncloa –recordant que ells també van participar en l’aplicació del 155– i que actuï des de la “irresponsabilitat d’estat” quan li toca ocupar els bancs de l’oposició.

Ahir, doncs, el panorama s’havia capgirat, i els populars aprofitaven la presència del president espanyol a la primera sessió de control al Senat per retreure-li que doni ales a un “projecte totalitari”, insistint en la tesi que darrere la moció i la permanència del PSOE al govern hi ha un pacte ocult amb les formacions catalanes, i s’emparava en la circumstància que el PSOE eviti rebatre els discursos dels principals líders independentistes considerant-los simples “gesticulacions”.

Burxant

Malgrat que el PP el burxava, Sánchez es va limitar a no polemitzar amb els darrers missatges llançats pel president Quim Torra amb motiu de la Diada i, una vegada més, l’encoratjava a establir un diàleg “entre catalans”, amb el benentès que repetia que el principal problema ara no és la independència, “sinó la convivència”. I en aquest àmbit va garantir que trobarà l’aval del seu executiu.

Sánchez, si més no, tornava a aferrar-se a la seva difusa oferta perquè els catalans es pronunciïn sobre l’autogovern per rebutjar la reivindicació de celebrar referèndum d’autodeterminació pactat amb l’Estat i que ahir se li va tornar a reclamar.

L’actual inquilí de La Moncloa ja fa dies que no es mou ni una engruna del seu discurs: es limita a apel·lar a un diàleg sense gaire concreció, a donar garanties que com a cap del govern farà complir la llei i, pel que fa a l’estratègia política, procura rebaixar el to d’enfrontament que havia estat la tònica del govern anterior. “El PP usa Catalunya com ariet per oferir als espanyols un projecte de disgregació i fractura” i no un “projecte d’unió, com el que ofereix aquest govern”, emfasitzava ahir després que Cosidó li exigís una “rectificació” i s’alineés amb les tesis que propugnen que ha arribat el moment d’aplicar un nou 155. Una proposta a la qual també s’afegeix el president de Ciutadans.

Ahir, en tot cas, el president del PP, Pablo Casado, sentenciava que el seu partit està disposat a assumir el “desgast” d’una nova intervenció a Catalunya, mentre denunciava la “inacció” de l’executiu socialista davant el que considera una “situació molt greu” d’incompliments administratius i judicials, a banda de sentenciar que serviria per “frenar l’onada de confrontació al carrer”. Des de l’entorn de Sánchez s’assegurava que es veuen amb cor de resistir la pressió, sempre que els independentistes no passin mai de les paraules als fets.

Després que durant el mandat de Mariano Rajoy des de La Moncloa any darrere any s’apel·lés a la “majoria silenciosa” i s’intentés convèncer que a mesura que passés el temps l’onada independentista perdria força, insistint, doncs, en la tàctica de menystenir i minimitzar les manifestacions, ahir el PP usava la commemoració d’ahir per intentar posar el dit a la nafra del president socialista per denunciar que pacti i “empari” els “colpistes”.

“Res a celebrar”

Prèviament, Casado havia encoratjat el seu grup a la cambra alta subratllant que en la Diada ell no té “res a celebrar” perquè la Generalitat està encapçalada per un president “xenòfob i racista” que utilitza la commemoració per “fragmentar i dividir”.

D’altra banda, també ahir, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, admetia que, a títol personal, preferiria que els artífexs del procés no estiguessin a la presó, adduint que hi ha altres “mesures de precaució per evitar que fugin”.

LES FRASES

El PP confon fer oposició al govern amb fer oposició al diàleg
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
Les pitjors confrontacions de la història comencen amb frases, símbols i gestos
Pablo Casado
president del pp

El TC avaluarà la recusació de Forcadell a Llarena

El Tribunal Constitucional ha admès per unanimitat el recurs d’empara presentat per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell contra la decisió del Tribunal Suprem de rebutjar la recusació del magistrat Pablo Llarena. L’òrgan judicial considera que no hi ha doctrina sobre el plantejament de l’exdirigent catalana que afecta “una faceta del dret fonamental” i, per tant, entén que és adient admetre a tràmit la petició per tal de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió. Subratllen, doncs, que “pot donar ocasió al tribunal per aclarir o canviar la seva doctrina”. Forcadell va intentar apartar el jutge Llarena de la causa adduint la seva “parcialitat”, però el magistrat del TS va rebutjar la recusació perquè la va considerar “extemporània” i “un frau processal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona