Política

Montón plega per les irregularitats en el màster

Es destapa que havia plagiat altres autors en el seu treball final

Sánchez perd dos ministres en cent dies de govern

Quatre hores va durar el suport inequívoc que li havia atorgar el president espanyol, Pedro Sánchez, davant la pressió interna perquè li demanés la dimissió per les irregularitats detectades en el seu màster de la universitat madrilenya Rei Joan Carles I i que dilluns van ser destapades per Eldiario.es. A les cinc de la tarda d’ahir, el cap de files de l’executiu la blindava assegurant que “Carmen Montón està fent una feina extraordinària com a ministra de Sanitat i la continuarà fent”, i a les nou del vespre era ella mateixa la que compareixia per anunciar que plegava. “Els espanyols tenen un magnífic president, i perquè la situació no influeixi li he comunicat la meva dimissió”, assegurava visiblement dolguda, defensant que no havia comès cap irregularitat, “i tinc la consciència tranquil·la”. “He estat transparent i honesta.”

Fins que no es va produir aquest anunci, públicament, membres del govern espanyol i del PSOE proclamaven la “injustícia” que suposaria la seva dimissió malgrat que s’hagués descobert que havia obtingut el màster sense acudir a classe, i ahir s’hi afegia el fet que se li havien modificat les notes després d’haver conclòs els estudis. En privat, però, cada cop eren més nombrosos els dirigents socialistes que consideraven que la situació era insostenible i que hauria de dimitir des del primer minut per donar “exemple”. “Què el PP s’adoni que no tots som iguals”, indicaven alguns diputats en al·lusió al polèmic màster del líder conservador, Pablo Casado, obtingut a la mateixa universitat. Tant és així que alguns no dissimulaven el seu estupor pel fet que Sánchez la retingués “tenint l’ocasió de deixar en evidència Casado”, subratllaven fonts del partit.

En tot cas, el detonant perquè en només quatre hores Montón passés de ser ratificada a presentar la dimissió va ser una informació de La Sexta que assenyalava en 19 de les 52 pàgines del treball de final de curs la ja exministra havia copiat paràgrafs de diferents autors d’articles acadèmics sense citar-los. És dona la circumstància que dilluns passat Montón es va negar a mostrar el contingut del seu treball a la premsa.

La dimissió de Montón arriba just quan Sánchez celebra els cent primers dies al capdavant del govern, i s’afegeix a la del que en un primer moment havia estat nomenat ministre de Cultura i Esports, Màxim Huertas. En el seu cas, però, només va ocupar el càrrec una setmana i la renúncia es va produir com a conseqüència d’un frau a Hisenda de més de 200.000 euros, pel fet que declarava a través d’una societat.

Nova ministra

Mitja hora després de la dimissió, La Moncloa anunciava el nomenament de María Luisa Carcedo, actualment alta comissionada per a la lluita contra la pobresa infantil, com a nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social. Carcedo, llicenciada en medicina, havia estat diputada al Congrés i al Parlament d’Astúries i senadora, i forma part de l’executiva de Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia