Política

El govern posa el focus en la llibertat dels presos polítics

ERC supedita el diàleg amb el govern espanyol a l’excarceració, mentre que JxCat evita posar-hi condicions

Torra demana valentia a Sánchez i es compromet amb l’ANC a arribar “fins al final”

Una Diada un altre cop massiva i unes declaracions del ministre Borrell en què admetia que s’estimaria més que els presos gaudissin de llibertat condicional van enfortir la posició dels membres de l’executiu català i van donar ales per reclamar, amb més fermesa que mai, la llibertat dels presos polítics per poder afrontar una nova etapa de diàleg amb el govern espanyol. Però mentre que ERC condicionava el diàleg, JxCat s’expressava de manera menys taxativa.

I al final de la jornada, després de les declaracions dels representants de les entitats independentistes en què lamentaven la falta d’acció del govern, el president Torra va entomar la crítica i es va comprometre a “arribar fins al final”, si bé no va concretar com.

D’aquesta manera, l’alliberament dels presos va centrar ahir bona part de les intervencions dels polítics catalans, mentre que el referèndum quedava més diluït davant la crida persistent de la ciutadania a favor d’aplicar el mandat de l’1-O, és a dir, la construcció d’una república. I no és que la majoria rebutgin un referèndum pactat, sinó que el veuen impossible.

Per assolir els dos objectius, tant la llibertat dels presos polítics com una negociació per poder celebrar un referèndum d’autodeterminació, el govern va posar com a principal interlocutor de les seves demandes el president Pedro Sánchez. A ell li va traslladar el clam de la ciutadania i alhora l’animava a actuar amb valentia. Per Torra, les entitats sobiranistes “tenen tot el dret del món” a demanar als polítics que vagin fins al final: “I és el que farem”, hi va afegir. Seguidament, però, va traslladar el prec. “Que Sánchez tingui la valentia d’escoltar el crit democràtic, pacífic i no violent dels catalans. Aquesta és la marxa que encetem i que no té aturador, fins al final, amb totes les conseqüències”, assegurava el president de la Generalitat tan bon punt va acabar l’acte. Torra feia referència a les marxes pels drets democràtics i civils que ell mateix va proposar per afrontar els pròxims esdeveniments, principalment el judici als líders del procés.

Quant a les declaracions de Borrell, el president va reptar el ministre a “tenir el valor” d’acudir al Congrés i promoure una “moció” per demanar la “llibertat condicional” dels presos. Tindria el “suport” del president de la Generalitat, va assenyalar després de tornar a qualificar el procés judicial de “farsa” i recordar que la construcció de la República Catalana “requerirà un gran sacrifici”.

També el vicepresident Pere Aragonès demanava posar tot el focus en la reivindicació dels drets civils i era contundent a l’hora de condicionar el diàleg i la llibertat dels presos.

ERC condiciona el diàleg

“No tindria sentit que el govern espanyol volgués afrontar un diàleg i una negociació a Catalunya amb els seus principals dirigents empresonats”, va destacar. Per Aragonès, “quan una part és a la presó, o es veu forçada a exiliar-se, o està amenaçada per constants iniciatives judicials que són clarament polítiques”, no es pot parlar “d’igualtat de condicions”. “Aquest és un requisit perquè hi hagi una negociació de fons. Continuarem parlant amb el govern de l’Estat, però és clar que el fet de poder arribar a una negociació honesta i profunda que permeti avançar té com a precondició que totes les parts puguin dialogar i escoltar en llibertat”, va insistir.

Representants dels partits independentistes, JxCat, ERC i la CUP, també van ser presents a primera línia en els actes organitzats per l’ANC. La CUP és l’única formació que continua apostant per la desobediència en el camí de construcció de la República. De manera menys taxativa, però amb el focus posat també en la llibertat dels presos, JxCat s’agafava a les paraules del ministre Borrell. “Els fets no acompanyen les paraules, però Borrell ho té fàcil, que ordeni a la fiscalia que retiri les causes”, assenyalava el portaveu Albert Batet. “La negociació política ha de ser sempre present. El diàleg és una situació per a la qual tant el president Puigdemont com el president Torra sempre han allargat la mà. Som gent de pau, de diàleg”, va destacar Batet. També el president del PDeCAT, David Bonvehí, va instar Sánchez a proposar una “solució política” per a Catalunya i ha afirmat que “sempre hi ha d’haver diàleg i negociació política”, sense plantejar condicions prèvies.

Els més crítics amb l’actual situació política van ser els de la CUP, que a la tarda també van participar en la manifestació de l’esquerra independentista. El diputat Vidal Aragonès deia que el referèndum pactat és “una utopia reaccionària”, que “no existeix”, i va acusar els que defensen la negociació amb l’Estat de “confondre i cansar” els ciutadans.

La negociació política sempre ha de ser present; Puigdemont i Torra sempre hi han estat predisposats
Albert Batet
portaveu de junts per catalunya
Aquesta és la marxa que encetem i que no té aturador, fins al final, amb totes les conseqüències
Quim Torra
president de la generalitat
No tindria sentit que La Moncloa afrontés un diàleg i una negociació amb els líders empresonats
Pere Aragonès
vicepresident del govern
L’organització i la desobediència civil no violenta és el millor camí per arribar a la República
Lluch Salellas
portaveu de la cup

Puigdemont celebra la primera Diada a l’exili

n.s

El president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig van celebrar ahir la seva primera Diada Nacional de Catalunya des de l’exili belga. I ho van fer acompanyats del seu entorn més proper a la Casa de la República, la seva residència a Waterloo. En una trobada íntima, festiva però també reivindicativa, amb poc més de 40 persones, Puigdemont va seguir per TV3 la manifestació multitudinària a la Diagonal de Barcelona. Una jornada que va qualificar d’“històrica, espectacular i colossal”. El gironí va aprofitar l’ocasió per enviar un missatge als de Pedro Sánchez: “Abandonin tota esperança de desmobilitzar el poble de Catalunya.” En aquest sentit, va advertir el govern espanyol que, “en condicions tan difícils, el poble de Catalunya ha demostrat que hi és, que hi serà i que cal comptar-hi”. Pel que fa a la piulada del president espanyol en què assegurava que a Catalunya hi ha “un problema de convivència”, Puigdemont va negar rotundament que sigui cert. “He vist centenars de persones convivint pacíficament en l’espai públic”, va dir. Durant la celebració, en què també va assistir el raper exiliat Josep Miquel Arenas, Valtònyc, la comunitat catalana reunida va cantar El cant de la senyera, L’Estaca i Bella, ciao.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia