Política

PDeCAT i PSOE pacten una moció per a un diàleg “sense imposicions” dins del “marc de l’ordenament jurídic vigent”

El PDeCAT accepta la referència al marc jurídic perquè entén que permet un referèndum d’autodeterminació

El PDeCAT i PSOE han assolit un acord al Congrés dels Diputats per votar conjuntament una moció presentada pel portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, que insta el govern espanyol a “obrir un procés de diàleg polític amb el Govern de Catalunya on tothom pugui defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments”. L’acord sobre el text –que s’ha debatut aquest dimecres i es votarà dijous- ha estat possible gràcies al fet que el PDeCAT ha acceptat una esmena dels socialistes espanyols per ampliar la segona part del text original -que estableix que “aquest procés de diàleg ha d’acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat democràtica determinar el seu futur”- amb un afegitó: “en el marc de l’ordenament jurídic vigent”. Fonts del PDeCAT han assegurat que han acceptat l’esmena perquè respecta el seu text de diàleg sense condicions i “només afegeix que sigui dins del marc legal, que nosaltres entenem que permet fer el referèndum”. ERC, Units Podem i el PNB ha afirmat que donaran suport al text acordat. La moció és fruit de la interpel·lació que el portaveu de la formació, Carles Campuzano, va fer al juny a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, on va recordar a la ministra que malgrat les crides del president espanyol perquè l’independentisme “passi pàgina” a l’1-O, la ciutadania de Catalunya no pot “aparcar” la repressió que va patir ni tampoc la seva demanda d’exercir el dret a decidir el seu propi futur.

L’acord entre el PDeCAT i el PSOE arriba després que al mes de juny els socialistes espanyols van votar en contra –i van tombar al Congrés- una moció d’ERC que instava el govern espanyol a “establir un diàleg bilateral amb el govern de la Generalitat sense condicions ni renúncies, amb l’objectiu d’assolir una resolució democràtica al conflicte existent entre el Regne d’Espanya i Catalunya”. Aleshores ERC no va acceptar sotmetre modificar el text per l’alternativa que li proposava el PSOE, que substituïa el terme “diàleg bilateral” per “diàleg directe”, també canviava l’expressió “sense condicions ni renúncies” per “obert”, i que el situava, en tot cas, a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

El PDeCAT diu que la millor via és un referèndum pactat

Fonts del PDeCAT han destacat que la moció demana diàleg sense condicions prèvies on “cadascú pot defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments”, i “partint d’aquesta base” el diàleg ha de servir per “trobar vies de democràtiques i legals que permetin a la societat catalana determinar el seu futur”. Pel que fa a l’esmena del PSOE sobre el fet que aquest procés de diàleg ha de tenir lloc “en el marc de l’ordenament jurídic vigent”, el PDeCAT apunta que “es evident que la millor via que la moció no exclou i que a més l’ordenament jurídic vigent permet és un referèndum pactat i acordat d’autodeterminació”.

Campuzano: “És el primer mandat des del 2012 que insta a dialogar”

El portaveu del PDeCAT al Congrés ha afirmat que la moció “envia un missatge a les societats catalans i espanyola que és possible encaminar per les vies del diàleg les demandes democràtiques” per evitar un conflicte que “no desitja” la majoria de catalans i espanyols. Segons Campuzano, la Diada d’aquest 2018 va demostrar que la via “repressiva” del govern espanyol no ha estat capaç de “fer callar” la societat catalana, i la moció aposta pel diàleg “com a solució política”. “La moció suposarà el primer mandat política de la cambra des del 2012 que insta a dialogar per afrontar la situació a Catalunya” i “defensa la legitimitat de totes les idees”, ha dit Campuzano, que ha recordat que defensa que “s’han d’acordar les vies legals” per fer-ho possible. En tot cas, el portaveu del PDeCAT ha admès que encara “estem lluny” de poder veure “solucions al conflicte”, i ha recordat que les presons provisionals als líders independentistes “condicionen el debat polític” i impedeixen que hi hagi “normalitat democràtica”.

El diputat del PSC José Zaragoza ha recordat que cal establir les “vies legals” per resoldre el “conflicte a Catalunya” i ha afirmat que als independentistes se’ls ha acabat “l’excusa” de l’immobilisme de l’anterior govern de Mariano Rajoy. Zaragoza ha insistit que aquest diàleg s’ha de fer dins del marc de l’Estatut i la Constitució perquè “no hi pot haver diàleg sense respectar la legalitat”. “Set anys de conflicte no se superen en tres mesos, però l’obertura de vies de diàleg ens permet avançar”, ha afirmat abans de recordar que “podem parlar de tot menys de la independència”.

Tardà: “L’única solució és a través d’un referèndum”

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha anunciat el ‘sí’ de la seva formació al text que se sotmetrà a votació i recordat que “només hi ha una solució” al conflicte català: “la del diàleg sense limitacions” per a un “referèndum que no exclogui ningú”. “Com més negociació, més possibilitats d’arribar a un acord”, ha afirmat Tardà, que ha demanat dialogar “des de zero” i ha recordat que “no hauríem arribat fins on hem arribat” si el 2014 el Congrés hagués obert la porta a la iniciativa del Parlament que Rovira, Turull i Herrera van defensar al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, Tardà ha defensat que l’Estat no pot deixar de banda el 50% dels catalans que són independentistes com també demana als independentistes que no deixi de banda el 50% que no ho són. Ha advertit que si es condemna amb 15 o 20 anys de presó els “representants legítims” dels catalans, hi haurà una “fractura política i emocional” superior a la que es va produir després de la sentència del TC sobre l’Estatut.

El text ha topat amb una oposició frontal de Cs i del PP. El portaveu adjunt de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha afirmat que a Catalunya hi ha persones “excloses” i “insultades” per l’independentisme. “El diàleg és formidable, però no hi ha autèntic diàleg quan una de les dues parts planteja unes premisses intocables que són que no hi hagi polítics presos i que se celebri un referèndum”, ha afirmat. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern planteja una deriva “impossible” que és que l’Estat trenqui la divisió de poders i l’executiu influeixi sobre els tribunals.

Per contra, el diputat d’En Comú Podem Joan Mena ha avançat també el suport del seu grup a la iniciativa i ha avançat que “no hi haurà normalitat” mentre hi hagi presos, però tampoc sense un compromís conjunt “amb el diàleg i una agenda de distensió”. “Després de tot el que ha passat qui no vulgui dialogar i arribar a acords quedarà en la irrellevància política”, ha advertit.

El diputat del PP Jordi Roca ha acusat l’independentisme d’actuar amb “deslleialtat” a l’Estat i d’impulsar el “totalitarisme, hispanofòbia i violència” perquè “van intentar comprar armament militar” i mitjançant una “resistència passiva” que és “violència”. Segons Roca, “no es pot dialogar amb la gent que menteix i fa ús de la violència” ni contra els que “atempten contra la Constitució”. Ha afirmat que cal “posar límits” al govern de la Generalitat en educació i mitjans de comunicació: “Aquest és el diàleg que hi ha d’haver”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia