Política

L’Eurocambra vota obrir el procés per sancionar Hongria per erosionar la democràcia

La gran majoria dels eurodiputats exigeixen als estats que considerin suspendre els drets de vot del govern de Viktor Orbán

Aprova també iniciar les negociacions amb els estats sobre la polèmica reforma dels drets d’autor a Internet

L’Eurocambra ha votat aquest dimecres a favor d’obrir un procés per sancionar Hongria per erosionar la democràcia, tot i l’abstenció del PP espanyol. El Parlament Europeu (PE) ha acceptat una resolució que recomana activar el procediment marcat a l’article 7 dels tractats europeus per suspendre els drets de vot a la UE del govern de Viktor Orbán com a resposta al “risc de violació” de l’estat de dret en aquest país. És el primer cop que el PE proposa activar l’article 7 i ho ha fet amb la sòlida majoria de més de dues terceres parts dels eurodiputats: 448 a favor, 197 en contra i 48 abstencions. Segons fonts parlamentàries els eurodiputats del Partit Popular han decidit abstenir-se de la votació després de debatre fins a l’últim moment entre aquesta opció i votar a favor de la resolució. El gran consens parlamentari necessari per tirar endavant la resolució requeria que almenys part del Partit Popular Europeu (EPP) on s’integra Fidez, la formació d’Orbán, hi votés a favor.

Davant la controvèrsia dins el grup sobre el suport al líder hongarès, l’EPP va decidir donar llibertat de vot als seus membres. Així, s’esperava que la posició dels populars d’Alemanya, França i Espanya –les delegacions més grans dins del grup- fossin claus per desencallar el vot.

Finalment, la delegació espanyola ha optat per no donar la seva opinió amb una abstenció. Polònia actualment ja s’enfronta a aquest procediment. En aquest cas, va ser la Comissió Europea qui va impulsar la mesura després de mesos reclamant a Varsòvia aturar les reformes judicials que, segons l’executiu europeu, posen en risc la independència judicial. En el cas d’Hongria, al juliol Brussel·les va portar aquest país al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per incomplir la legislació europea sobre asil i retorns i va expressar la seva preocupació per la “criminalització” de les ONGs que treballen amb refugiats.

Reforma drets autor

L’Eurocambra ha aprovat iniciar negociacions amb els estats membre sobre la polèmica reforma dels drets d’autor a Internet. Després que el Parlament Europeu es negués a començar les converses sobre una nova directiva sense tenir el vistiplau del ple sobre el contingut de la proposta, els eurodiputats han votat aquest dimecres de forma majoritària a favor del mandat negociador per reformar la llei de drets d’autor, un text que ha generat molta polèmica en el sector d’Internet i que fins i tot havia portat als promotors de la Viquipèdia a tancar temporalment la pàgina en forma de protesta. En concret, els articles 11 i 13 del text són al centre de la controvèrsia. El primer proposa que es remuneri als editors de continguts publicats a les xarxes amb el reconeixement específic d’un “dret d’autor d’ús en línia”. D’altra banda, l’article 13 planteja la creació d’un filtre automàtic per poder bloquejar el contingut que vulneri la protecció dels drets d’autor. És a dir, un mecanisme per tal que les plataformes en línia monitoritzin la violació d’aquesta normativa.

Ara, el comitè parlamentari responsable haurà de començar a discutir aquesta proposta amb el Consell de la Unió Europea on seuen els 28 estats membre del bloc europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona