Política

Cinc agents més, imputats per cops de porra al cap durant l’1-O

El jutge de Barcelona cita com a investigats tres policies per la seva violència a l’escola Àgora, un a l’Infant Jesús i un altre a les Escoles Pies de Sant Antoni

Ja en són 9 els qüestionats

El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, el magistrat Francisco Miralles, ha citat com a investigats cinc agents més de la policia espanyola per un ús de la força “desproporcionat” i sense cap motivació “ni per la situació existent ni per als fins de la intervenció”, que era el mandat del TSJC d’aturar el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre passat als punts de votació. En concret, cita un comandament i dos agents de l’escola Àgora de Nou Barris, on relata que hi va haver “cops de porra al cap”, i “puntades de peu” a persones caigudes al terra a càrrec dels dos agents; un agent a l’escola Infant Jesús, al barri de Gràcia, i un més a les Escoles Pies de Sant Antoni. Amb aquests ja són nou els agents imputats per la seva “desproporcionada” actuació en sis centres de Barcelona.

En les resolucions, el magistrat relata amb incredulitat el que molts ciutadans van suportar o van veure als vídeos de les càrregues policials, amb veïns ensangonats al cap. Un d’aquests casos és l’escola Àgora, en què el jutge descriu que hi ha veïns concentrats al centre, la policia els anuncia per megafonia que van a entrar, caminen i quan no poden passar i “sense motiu fan un ús de les defenses pegant de manera discriminada, de dalt cap a avall, en zones superiors del cos”, assegura el jutge, un fet que està totalment prohibit. “El senyor Pesquer és empentat, cau al terra i amb els braços al cap, encara és colpejat i li donen puntades de peu els dos agents”, ara imputats.

Una escena insòlita que es repeteix a les Escoles Pies de Sant Antoni en què “un home confús i amb les mans enlaire rep tres cops de puny al costat dret, i després és agafat pel coll per un altre. No es pot apreciar els seus números identificatius”, sosté el jutge. Andrés García Berrio, codirector d’Irídia, centre que porta l’acusació particular de diversos ferits, va assegurar ahir que “a més del rebuig vers aquestes accions, cal canviar mesures, com ara que tots els antidisturbis vagin identificats, ja que la causa del Mare Nostrum s’ha arxivat per això”. Amb tot, García va destacar que “amb la col·laboració entre la societat civil i les administracions, com en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, es poden tirar endavant les causes”.

D’altra banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha nomenat nou cap superior de la policia espanyola de Catalunya el comissari principal José Antonio Togores Guisasola, que fins ara era a Extremadura.

LA XIFRA

6
escoles de Barcelona
tenen agents de la policia espanyola imputats per un ús de la força “desproporcionat”.

LES FRASES

Cal introduir mesures per evitar la desproporció. Tots els antidisturbis han d’anar identificats
Andrés García Berrio
codirector d’irídia
Les lesions que tenen els agents són compatibles amb la pròpia violència exercida per ells
Francisco Miralles
jutge instr. 7 de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona