Política

Torra presentarà el dia 25 el pla de govern pactat amb ERC

Tant ell com Torrent asseguren que hi haurà acord sobre la suspensió de diputats abans del pròxim ple

Maragall admet que busca la mediació internacional com una de les “vies paral·leles” al diàleg

El president Quim Torra va avançar ahir que presentarà d’aquí a dues setmanes el pla de govern de la legislatura, durant la presentació del Col·lectiu Ciutadella de periodistes polítics en què va coincidir al Parlament per primer cop amb el president Roger Torrent i la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera. Torra va explicar que el pla desenvoluparà “amb detalls” el pacte de govern que JxCat i ERC van assolir al març, en un “moment complicadíssim”. Fonts properes van aclarir després que el document, que s’ha treballat des que es va formar govern, l’aprovarà el Consell Executiu del 25 de setembre i tot seguit l’explicarà Torra mateix. L’anunci, per cert, va coincidir amb el de Cunillera, que també va avançar que el 30 de setembre farà una valoració dels seus primers 100 dies com a delegada, en què vol posar en relleu l’obra del govern socialista.

Torrent, mentrestant, va avançar, després que dues votacions en comissió hagin quedat pendents els últims dies en haver-hi dubtes sobre el desempat per la suspensió dictada a sis diputats, que el criteri que decidirà la pròxima mesa és clar, d’acord amb els lletrats, i respectarà la composició de l’hemicicle: “El vot ponderat ho és segons els resultats de les eleccions, no en funció de la casuística personal de cada diputat”, subratllava. Torrent va admetre que no hi ha acord entre ERC i JxCat sobre l’aplicació de la suspensió, tot i que s’està “treballant en la bona línia” per tancar-lo. “Segur que afrontarem el curs amb aquest acord fet”, insistia, així que creu que arribarà abans del debat de política general que comença el 2 d’octubre. “El president Torrent i jo sempre estem d’acord”, l’assentia Torra, que fa unes setmanes va donar per fet el pacte. En tot cas, ahir va reiterar que els grups independentistes estan d’acord a defensar la sobirania del Parlament. “No podem acceptar aquestes suspensions”, refermava.

El president, per cert, va justificar que el PDeCAT retirés dimecres la moció pel diàleg al Congrés perquè el PSOE en va aprovar una altra al Senat que anava “en direcció absolutament contrària” a l’ambició del diàleg. “Ens va semblar que no era acceptable”, va subratllar, abans de culpar-ne, també, les intervencions del mateix dia del diputat José Zaragoza i del ministre Josep Borrell, que “no contribueixen en absolut”a un diàleg “raonable”. Cunillera, tot i això, confiava que la reunió prevista a l’octubre entre Torra i Sánchez serveixi per fer passos endavant.

El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, havia deixat clar al matí a Catalunya Ràdio que “serà necessària” la mediació internacional en aquest diàleg. “És la nostra obligació treballar-hi ara de manera paral·lela i amb la deguda discreció” per quan calgui, va assegurar, ja que té la percepció que “hi ha alguns països que creuen que, com que ara hi ha diàleg directe entre els governs, ja no fa falta”. I va admetre que li semblava que “també hi treballa” el govern de Sánchez. Segons ell, la mediació la podrien fer “determinats països, institucions europees, les Nacions Unides o personatges amb prestigi”, i va reiterar que el diàleg és una aposta “ferma, però no ingènua”, per lamentar la “batalla semàntica” sobre la unilateralitat, ja que per damunt hi ha un projecte comú que és la República. “Això vol dir renunciar a la unilateralitat? En termes de perspectiva política immediata, sí; en termes històrics i de país i d’objectiu final, no”, va precisar.

El republicà va admetre que hi volen arribar com més ràpidament millor, sense posar data ni eternitzar-ho, tot i que, si les decisions de la justícia i el govern espanyols mostren “una voluntat de rebuig, s’escurça el termini”, reblava, apel·lant a “extremar” la pressió sobre l’Estat amb mobilitzacions, en l’àmbit institucional amb l’acció de govern i internacionalment. A més, va titllar Borrell de “patètic i intolerable” per haver dit que la seva missió principal és combatre la “suposada propaganda inexistent” del govern.

“Les manifestacions no són útils”

La Moncloa garantia ahir que tornarà a impulsar la moció que va retirar el PDeCAT i que instava l’executiu espanyol a establir un diàleg sense límits dins del marc constitucional perquè l’entén com un instrument “útil” per treballar en el terreny comú que considera que ha de ser el de l’autogovern, puntualitzava la portaveu, Isabel Celáa. En canvi, per la ministra “ni les mobilitzacions ni altres eines que es puguin provar d’incorporar són útils” per a aquest objectiu. Celáa semblava rebutjar que es puguin usar manifestacions com ara la de la Diada com a element de pressió per a aquest diàleg, que donava per fet que s’acabarà produint. Per la portaveu, les dues parts han d’aconseguir trobar un terreny que inclogui “el conjunt de la societat catalana” i, per tant, considera que la moció era un bon pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia