Política

Espanya és l’Estat que va empresonar més artistes el 2017

Freemuse veu “pràctiques alarmants”, “violació de la llibertat” i “amenaces” per crear un clima de silenciament

Espanya és l’Estat que va empresonar o sentenciar a presó més artistes el 2017, segons assenyala l’informe La situació de la llibertat artística el 2018, elaborat per Freemuse, una organització internacional independent en defensa de la llibertat de creació. Amb 13 casos coneguts, Espanya lidera el rànquing davant de la Xina (12), l’Iran (9), Egipte (5), Turquia (3) i Cuba, Eritrea, l’Aràbia Saudita, Tunísia, Vietnam i Rússia, amb un cas cadascun. En el 85% dels casos mundials dels quals té constància l’organització, les sentències es van produir per l’oposició al govern, mentre que el 27% de sentències van justificar-se per delictes d’odi. El 65% dels represaliats arreu són músics. De fet, Espanya ocupa la tercera posició en la llista de Freemuse sobre països que han processat artistes, només darrere d’Egipte i Etiòpia, i davant del Brasil, l’Índia i Israel. També en nombre de casos coneguts per l’organització, Espanya lidera la llista d’estats que “han violat la llibertat d’expressió musical”.

Freemuse analitza Espanya en una llista de deu països destacats per “accions alarmants contra els artistes i la seva llibertat d’expressió” i que són la Xina, Cuba, l’Índia, l’Iran, Israel, Mèxic, Polònia, Veneçuela i els Estats Units. També la situa entre els que han censurat la llibertat creativa de dones, sobretot sota l’acusació d’“indecència” de les seves expressions. Pel que fa als continguts gais i lèsbics (LGTB), a Espanya, Colòmbia i Egipte s’ha processat un 14% de casos però els atacs han arribat fins a un 19%. Freemuse situa Espanya entre els països que han “silenciat la veu de minories” al costat d’altres democràcies com Alemanya. En l’informe s’apunten les cancel·lacions de concerts al País Valencià de Pep Gimeno Botifarra i Cesk Freixas com a exemples d’artistes “atrapats en un conflicte entre països”, en aquest cas entre Catalunya i Espanya. Els considera intents de “censurar artistes que van donar suport a la independència”.

Sota el títol de “Rapers en el punt de mira”, l’informe dedica un capítol a la “multitud de sentències” del Suprem per “apologia del terrorisme” o “humiliació de les víctimes del terrorisme”, un capítol que conclou: “Encara que lletres de rapers tracten de violència i repten el govern i la corona espanyoles, la proliferació d’empresonaments, persecucions i amenaces contra aquests suposa una violació dels tractats internacionals signats per Espanya i provoca un clima de silenciament per als artistes del país.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona