Política

El Govern alemany relleva el cap de l’espionatge interior per unes polèmiques declaracions

Maassen passarà ara a ocupar una secretaria d’Estat en el Ministeri d’Interior

Angela Merkel, ha acordat avui dimarts rellevar al polèmic cap de l’espionatge interior, Hans-Georg Maassen, arran de les polèmiques declaracions en les quals posava en dubte un vídeo de persecucions de neonazis a estrangers.

Maassen passarà ara a ocupar una secretaria d’Estat en el Ministeri d’Interior, segons la decisió de compromís aconseguida en una reunió a Berlín entre Merkel, presidenta de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el president de la Unió Socialcristiana (CSU) bavaresa i ministre d’Interior, Horst Seehofer, i la líder del Partit Socialdemòcrata (SPD), Andrea Nahles.

La decisió tracta de posar punt final a la crisi suscitada en el si del Govern alemany per les declaracions de Maassen entorn dels incidents de Chemnitz del 26 d’agost, en els quals la mort d’un home apunyalat –presumptament a les mans de dos refugiats– va desembocar en escenes de “caceres d’estrangers”.

La setmana passada, els socialdemòcrates van exigir el seu cessament per haver posat en dubte, en declaracions al sensacionalista diari “Bild”, la veracitat d’algunes d’aquestes imatges i atribuir-les a campanyes de desinformació.

Aquestes declaracions van revifar les crítiques a Maassen, a qui ja en el passat se li havia atribuït certa “proximitat” amb la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), l’actual primera força de l’oposició parlamentària.

Els líders de la gran coalició, Merkel, Seehofer i Nahles, van celebrar ja el dijous de la setmana passada una reunió d’urgència per abordar el cas, però la trobada va acabar sense acord i la decisió es va ajornar a aquest dimarts.

Ahir dilluns, en mitjans alemanys es va difondre que Merkel ja havia adoptat la decisió de cessar a Maassen, però avui, previ a l’inici de la reunió, van començar a circular rumors d’un trasllat a un càrrec en Interior, la qual cosa salvaria la cara a Seehofer, qui ha expressat el seu suport al controvertit cap de l’espionatge.

A les escenes de les “caceres d’estrangers”, convocades per les xarxes socials entre els neonazis, van seguir condemnes a tota incitació a la violència per part de Merkel, així com successives manifestacions massives convocades per l’AfD i el moviment islamòfob Pegida en contra de la cancellera. Maassen va acabar relativitzant les seves controvertides declaracions davant dues comissions parlamentàries, però les exigències de dimissió des de les files socialdemòcrata van persistir.

A aquesta situació es van sumar noves informacions de la televisió alemanya ARD, segons les quals el cap dels serveis secrets de l’Interior va posar a la disposició de l’AfD, cinc setmanes abans de la seva publicació, parts de l’informe de l’Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució de 2017.

Les circumstàncies en què va morir el ciutadà alemany, de 35 anys, d’origen cubà i nascut en Chemnitz, segueixen sense haver-se esclarit i avui va ser posat en llibertat un dels dos sospitosos detinguts llavors, un iraquià, mentre prossegueix la recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona