Política

Cimera a Lledoners sense acord sobre la suspensió dels diputats processats

JxCat i ERC hi veuen petits avenços i s’insten a continuar parlant

Junqueras i Romeva presenten recurs d’empara al TC

Puigdemont vol que ho voti el ple

Delegacions de JxCat i ERC, inclòs el president del Parlament, Roger Torrent, es van reunir ahir a la presó de Lledoners amb cinc dels sis diputats de qui el jutge Llarena ha decretat la suspensió arran del seu processament per rebel·lió –el sisè és Carles Puigdemont–, però no van aconseguir desencallar un acord per aplicar la interlocutòria, que ho deixa en mans de la mesa del Parlament. Fonts d’una i altra banda, això sí, coincidien que, tot i que no veuen un pacte imminent, es va aconseguir algun “petit avenç” i subratllen que els contactes continuaran en els pròxims dies. Això sí, mentre els republicans confien trobar un desllorigador en el marge d’una setmana, a JxCat no descarten que calgui esperar a la vigília del debat de política general, que comença el 2 d’octubre. En tot cas, l’estira-i-arronsa de fons continua sent el mateix: mentre que ERC s’avindria a nomenar “substituts” perquè els suspesos no hagin de deixar l’acta i alhora puguin delegar el vot, els de Puigdemont no en volen ni sentir a parlar, ja que entenen que l’última paraula no l’ha de tenir el jutge sinó el ple, amb el dictamen previ de la comissió de l’estatut del diputat, tal com fixa el reglament de la cambra.

El mateix president a l’exili deixava clara ahir la posició, que comparteix la CUP, des de Bèlgica: “És el Parlament el que ha de decidir, i estic absolutament convençut que protegirà els seus membres com ha fet el poder judicial amb el jutge Llarena.” Puigdemont recordava que són els votants qui els van elegir, i els únics que poden decidir treure’ls. “No hi ha cap sentència que ens obligui a deixar l’escó”, reblava. Fonts properes, a més, afegien com a argument que els comuns ho podrien veure bé, ja que no votarien pas per la suspensió, i això eixamplaria la majoria al Parlament. Les mateixes fonts confirmen que, si bé al juliol Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no veien malament la solució proposada per ERC, ara s’han convençut que és el ple qui ha de tenir l’última paraula, fet que hi afegeix complexitat. Els republicans, en canvi, mantenen les tres condicions (que ningú hagi de renunciar, que es respectin les majories i que les decisions siguin efectives) i temen que si s’opta per la línia de JxCat s’entri en una dinàmica d’impugnacions i resolucions judicials que faci impossible aprovar cap llei ni proposta, i posi en risc un altre cop els membres de la mesa. A més, volen una mateixa solució per a tots els diputats, mentre que JxCat entén que Puigdemont no és a la presó i ja va ser absolt de rebel·lió per la justícia alemanya, i per tant no se li pot aplicar la suspensió.

Recurs dels diputats

Mentrestant, Oriol Junqueras i Raül Romeva van presentar ahir recurs d’empara al TC per demanar que anul·li la decisió del Suprem de suspendre’ls –dictada el 9 de juliol i ratificada el 30 per la sala d’apel·lacions–, perquè entenen que el processament no és ferm perquè hi poden recórrer en contra algunes parts, i que vulnera drets fonamentals. El seu advocat, Andreu van den Eynde, reclama al TC que ho admeti a tràmit “de manera urgent” per evitar “danys irreparables”, i que aturi cautelarment la suspensió mentre no es pronunciï en ferm. Fonts properes als diputats de JxCat deien a aquest diari que estudien un pas similar que podrien fer efectiu demà mateix. Aquesta és l’última instància on poden recórrer abans d’anar a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona