Política

El Partit Laborista torna a posar sobre la taula un nou referèndum europeu

Corbyn no descarta que el Regne Unit es pugui quedar a la UE

May sosté que posarà fi als privilegis dels ciutadans comunitaris després del ‘Brexit’

El Partit Laborista va decidir ahir demanar un segon referèndum europeu si el pacte del Brexit que aconseguís la primera ministra britànica, Theresa May, fos rebutjat pel Parlament i no accedís a convocar unes eleccions generals. Els delegats laboristes que participen en el congrés del partit a Liverpool van aprovar-ho ahir per una àmplia majoria en una moció que no descarta la possibilitat que el Regne Unit es quedi dins de la Unió Europea (UE), o sigui, que es reverteixi el Brexit.

En el debat previ, Keir Starmer, responsable d’Afers Estrangers, va assegurar: “No acceptem que la opció sigui o el pla de May o cap pacte” tal com proposa May. Hi va afegir que seguir a la UE seria una opció: “Si no podem tenir unes altres eleccions generals, hem de tenir altres opcions, i aquestes han d’incloure una votació pública, és correcte que el Parlament tingui la primera paraula, però si hem de sortir d’aquest carreró sense sortida, les nostres opcions han d’incloure un vot públic, i ningú descarta seguir a la UE com a opció”, va dir Starmer.

El líder del partit, Jeremy Corbyn, que sempre s’ha mostrat molt ambigu respecte al Brexit, en una entrevista a Sky News no va voler contradir Starmer, i va dir que votarà en contra de l’acord de May amb la UE quan arribi al Parlament (s’espera que el mes que ve) si no s’ajusta a les seves sis condicions: garantir una col·laboració forta amb la UE, que tinguin els mateixos beneficis que tenen ara com a membres del mercat únic i de la unió duanera, una gestió de la immigració favorable al Regne Unit, defensar els drets de les persones, protegir la seguretat nacional, i que sigui justa per totes les regions i nacions que integren el Regne Unit.

Renegociació

Si no es donen aquestes condicions, va assegurar Corbyn, aleshores hi votaran en contra i “el govern haurà de tornar a Brussel·les per renegociar el pacte o convocar unes eleccions generals perquè pugui decidir la gent”. I si no, demanarien un segon referèndum. Starmer també va dir que moment el pla de May no compleix els requisits laboristes.

May ha deixat ben clar que l’única opció és el pacte que ella aconsegueixi o cap pacte, però que en cap cas tornarà a Brussel·les a renegociar res. A més, ahir el seu govern va confirmar que posarà fi als privilegis dels ciutadans europeus un cop es consumi el Brexit i que aquests tindran els mateixos drets que la resta d’immigrants que vulguin entrar al país. No donaran tractament preferencial als comunitaris després del Brexit i prioritzaran la qualificació abans que la seva nacionalitat.

Reduir la immigració

“La lliure circulació de persones no està sobre la taula de negociacions amb la UE”, va assegurar May en arribar a Nova York per participar en l’Assembla General de les Nacions Unides. I hi va afegir: “La futura llei d’immigració ha de continuar reduint la immigració d’una manera beneficiosa per a l’economia britànica” i que “seran més importants les qualificacions que la nacionalitat” dels immigrants. El diputat laborista Hilary Benn va criticar que mantenir els privilegis dels europeus “seria un gest de sensibilitat, atesa la relació propera amb la UE que volen mantenir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia