Política

L’Estat promet 1.459 milions per a l’Estatut i els Mossos

Els diners del 2008 de l’addicional tercera i la inversió en el cos policial es pagarien en els pròxims quatre anys

Autoritzarà a posar a llarg termini 2.773 milions de deute que la Generalitat té a curt termini

El govern espanyol es compromet a pagar a la Generalitat 759 milions pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut del 2008 així com una partida propera als 700 per al finançament dels Mossos d’Esquadra. Els diners s’abonaran a partir del pressupost estatals del 2019 en el quadrienni que acabarà el 2022. Aquests són dos dels tres principals acords a què es va arribar ahir en la primera reunió en set anys de la comissió mixta econòmica entre els dos governs a la qual van assistir el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, així com la secretària d’estat d’Hisenda, Inés María Bardón.

Aquests 1.459 milions a pagar en quatre anys formen part dels 7.600 a què ascendeixen els pagaments pendents per part de l’Estat, segons comptabilitza la Generalitat. El tercer acord és un canvi de condicions de 2.773 milions de deute català que permetrà alleugerir la pressió de venciments de la Generalitat.

A la sortida de la reunió i des de la delegació de la Generalitat a Madrid, Aragonès va explicar que el govern espanyol abonarà ja en el pressupost del 2019 els primers 200 milions dels 759 pendents de fa ja deu anys amb relació a l’addicional tercera que es va pactar en el si de l’aprovació de l’Estatut. La resta es pagaran també a través del pressupost general de l’Estat durant els tres exercicis següents. També en quatre anys es pagaran 700 milions per finançar el cos de Mossos d’Esquadra, en una partida global que no està tancada i que s’haurà d’ajustar durant les pròximes setmanes entre els dos governs.

El vicepresident català defensa que calia una actualització del finançament estatal a la policia catalana, tenint en compte que els Mossos efectuen les funcions de policia integral a Catalunya, inclosa l’antiterrorista en un període en què està decretada l’alerta 4 de 5 nivells. Els aproximadament 700 milions han de cobrir els diners pendents de l’actualització d’efectius policials que ha fet el cos català així com el finançament que hi va associat. Al voltant de 150 milions s’avançaran al pressupost estatal del 2019 i la resta es repartiran entre els tres exercicis pressupostaris següents. “Estarem molt amatents a com s’inclouen, en quins termes, aquests diners. Remarco molt la necessitat de compliment dels acords perquè tenim l’experiència de molts incompliments”, valorava Aragonès, que recordava que n’hi ha en matèria econòmica, fiscal i financera.

Pel que fa al deute, el Ministeri d’Hisenda afluixarà la pressió sobre la Generalitat pel que fa als venciments per tornar-ne una part. El mes vinent el Consell de Ministres espanyol autoritzarà el govern català passar 2.773 milions de deute a curt termini a la condició de deute a llarg termini. Aragonès defensa que es tracta d’un deute “estructural” de la Generalitat que, per tant, no tenia cap lògica que s’hagués de retornar en les condicions d’urgència del curt termini.

Aragonès no va dubtar a qualificar de “rellevants” els acords d’ahir: “Set anys de no reunir-nos donen per a molt.” Els tres acords es concretaran en les pròximes setmanes i els dos governs ja s’han citat per a una nova reunió, aquest cop a Barcelona, abans de dos mesos, per “avançar en altres aspectes sobre tributs o finançament dels nous òrgans judicials implantats a Catalunya”. El vicepresident, d’altra banda, va anunciar a TV3 que la Generalitat estudia tornar a recórrer “els propers anys” al mercat internacional per finançar el seu deute.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia