Política

Una quarantena d’eurodiputats reclamen la llibertat del presos amb samarretes grogues a l’Eurocambra

Representants d’una quinzena d’estats com el líder sindical francès José Bové o l’alemanya Rebecca Harms participen a la iniciativa en el ple d’Estrasburg

Una quarantena d’eurodiputats d’una quinzena d’estats membres i quatre grups parlamentaris europeus han vestit samarretes grogues per reclamar l’alliberament dels presos durant les votacions al ple de l’Eurocambra a Estrasburg. Quan ha començat una de les votacions previstes per aquest migdia, 41 representants han ensenyat les peces de roba amb missatges com ‘Free Junqueras’, ‘Free Romeva’, o ‘Free Political Prisoners’ demanant l’alliberament dels líders independentistes empresonats. Entre els eurodiputats que han secundat la iniciativa, destaquen el líder sindical francès José Bové, l’alemanya Rebecca Harms i l’exministre d’Exteriors eslovè i president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya Ivo Vajgl. Altres eurodiputats de països com Itàlia, el Regne Unit, França, Alemanya i Àustria també han participat en l’acció, impulsada per ERC i que també ha comptat amb la participació del PDeCAT, el PNB, IU o Podem.

La iniciativa ha comptat amb el suport de 41 membres del Parlament Europeu de quatre grups: Verds/Aliança Lliure Europea, els liberals (ALDE), Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica i Conservadors i Reformistes Europeus. Els eurodiputats d’ERC Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé l’han impulsat, i s’hi han sumat Ramon Tremosa (PDeCAT), Izaskun Bilbao (PNB), Miguel Urbán (Podemos), Marina Albiol (IU) o Ana Miranda (BNG).

A banda de Bové, Harms i Vajgl, altres representants de diversos països també hi han participat, com ara els alemanys Reinhard Bütikofer, Martin Häusling i Maria Heubuch, les franceses Marie-Pierre Vieu i Eva Joly, la sueca catalanoparlant Bodil Valero, la portuguesa Marisa Matías, la finlandesa Merja Kyllönen i l’estonià Indrek Tarand. L’eurodiputada austríaca Monika Vana també ha vestit la samarreta groga, així com la nord-irlandesa Martina Anderson, el flamenc Mark Demesmaeker i l’eslovè Igor Soltes. Bona part d’ells formen part de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que vol “persuadir” la Unió Europea a incidir en el conflicte entre Catalunya i l’Estat.

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha afirmat que hi ha companys seus a l’Eurocambra que “no estan disposats” ni a “normalitzar” ni a “acceptar” que hi hagi “presos polítics a la UE”. En declaracions a l’ACN després que 41 membres del Parlament Europeu hagin vestit samarretes grogues al ple demanant l’alliberament dels líders independentistes, Solé ha dit que el missatge dels qui hi han participat és que aquests empresonaments en un país de la UE són “una vergonya”. Tant el dirigent d’Esquerra com l’eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, han coincidit a dir que “no és habitual” que es facin aquest tipus d’accions a l’Eurocambra. Tots dos han assegurat que continuaran “denunciant” la situació actual.

Segons Solé, l’efecte que es buscava amb l’acció impulsada per ERC s’ha “aconseguit”, mentre que Tremosa, també en declaracions a l’ACN, creu que “ha tingut un impacte”. “Aquí les accions de protesta es fan amb comptagotes i de manera moderada, així ho hem volgut fer nosaltres, no hem volgut agafar la paraula perquè l’acció ja era prou explícita”, ha reblat Solé.

“Dos dels nou presos polítics són exeurodiputats”, ha recordat Solé, que ha indicat que com que havien “treballat en aquesta casa amb companys que encara hi són”, molts els han volgut homenatjar. “En guarden molt bon record i no entenen com gent de pau, compromesa amb la pau i la democràcia, la solidaritat i la justícia social, i amb Europa, poden estar en la situació en què estan”, ha dit Solé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia