Política

El Constitucional admet el recurs d’empara de Francesc Homs contra la sentència del Suprem

L’exconseller de la Presidència denuncia la vulneració del seu dret a un judici just per part del Suprem

EL TS el va condemnar per desobediència

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’empara que l’exconseller de la Presidència Francesc Homs va presentar contra la sentència del Tribunal Suprem que el va jutjar per l’organització del referèndum del 9-N.

El Suprem va condemnar Homs a un any i un mes d’inhabilitació per un delicte de desobediència, fet que el va obligar a deixar el seu escó al Congrés dels Diputats el març del 2017. Un any i mig després, el Tribunal Constitucional accepta estudiar el recurs perquè entén que “concorre una especial transcendència constitucional”. La providència del TC requereix ara a la Sala Penal del Tribunal Suprem perquè en 10 dies remeti la certificació o fotocòpia de les actuacions que va dur a terme.

El recurs d’Homs al Tribunal Constitucional denunciava la vulneració dels seus drets a un procés amb totes les garanties en la vessant de doble instància penal, o a la tutel·la judicial efectiva, per part del Tribunal Suprem.

Els magistrats accepten a tràmit el recurs perquè consideren que planteja “un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina al Tribunal”. L’admissió a tràmit del recurs, però, no pressuposa la posició del tribunal, que emetrà sentència en els pròxims mesos o anys.

Homs ha hagut de recórrer directament al Tribunal Constitucional perquè com a aforat va ser jutjat pel Tribunal Suprem, i per tant no disposa d’una segona instància a qui presentar recurs. La resta de condemnats pel 9-N: l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, van ser jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Suprem revisarà les seves sentències al mes de novembre.

Tots ells estan citats aquest dimecres al Tribunal de Comptes, que en un judici paral·lel impulsat per Societat Civil Catalana (SCC) i per l’entitat ’Abogados Catalanes por la Constitución’, juntament amb l’Advocacia de l’Estat. El Tribunal ja els va imposar una fiança de 5,25 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia