Política

JxCat manté la delegació de vot i ERC li reclama que rectifiqui per evitar que el Parlament es “col·lapsi”

La Mesa està reunida amb l’informe dels lletrats contrari a la fórmula de JxCat sobre la taula

Es preveu que el ple comenci a les tres de la tarda

Els membres de la Mesa del Parlament ja estan reunits des de les 12 hores amb l’informe dels lletrats contrari a la delegació de vot de JxCat sobre la taula. Els lletrats consideren que la delegació de vot dels quatre diputats de JxCat processats “no s’adequa” a l’acord del ple del Parlament per fer front a les suspensions dictades pel Tribunal Suprem i avisen que les votacions poden ser invàlides ja que les delegacions “no computarien de manera vàlida”. Tot i així, JxCat manté la fórmula de delegació de vot mentre que ERC demana que es registri un nou escrit designant els substituts dels quatre processats per adaptar-se a l’acord aprovat al ple del passat 2 d’octubre per evitar el “col·lapse” del Parlament. Tot plegat quan falten poques hores perquè es reprengui el ple del debat de política general, previst a les 15 hores.

Ahir dilluns la Mesa va ratificar la delegació de vot de JxCat i va rebutjar les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PPC. Caldrà veure si avui dimarts la Mesa manté la mateixa posició després de conèixer l’informe per escrit dels lletrats.

Segons fonts d’ERC, davant “l’enorme excepcionalitat democràtica” hi ha l’obligació de protegir la democràcia trobant “solucions amb rigor i honestedat” i reclamen que s’acabi amb la “retòrica i el simbolisme de curt recorregut”.

Els republicans recorden que l’acord aprovat al ple del Parlament del passat 2 d’octubre estava avalat per totes les parts, rebutjava la suspensió dels diputats dictada per Tribunal Suprem però alhora creava mecanismes a través de la designació per garantir les majories parlamentàries.

Després de l’informe dels lletrats que, segons ERC, és demolidor ara JxCat hauria d’arreglar el desperfecte i registrar un altre escrit designant els companys de grup que exerciran els drets dels diputats afectats. La mateixa fórmula que ja ha utilitzatel grup d’ERC.

ERC remarca que el mateix informe dels lletrats diu que la via de JxCat posa en risc la validesa de les votacions i demana a JxCat que s’adapti a l’acord del 2 d’octubre per no situar el Parlament “en una situació de col·lapse”. “No ens podem permetre renunciar a les majories ni a l’efectivitat de les votacions. Incomplir l’acord del 2 d’octubre situa el Parlament en la paràlisi i l’alteració del mandat del 21-D”, afegeixen aquestes mateixes fonts. Finalment, des d’ERC avisa que si s’incompleix l’acord del 2 d’octubre, “la República perdrà i Llarena guanyarà”.

Així doncs, es manté la incertesa sobre el vot dels quatre diputats de JxCat processats poques hores abans que estigui previst reprendre el debat i les votacions del debat de política general. Concretament els diputats afectats de JxCat són Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Dijous de la setmana passada el debat de política general ja es va haver d’ajornar per les discrepàncies entre JxCat i ERC sobre aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia