Política

L’absència dels vots dels 4 diputats de JxCat provoca diversos empats a les votacions

Cs adverteix el president de la cambra que recorrerà al Constitucional la delegació dels vots de Junqueras i Romeva

Si els vots dels 2 diputats d’ERC no es poguessin comptabilitzar, el Govern perdria les votacions a les resolucions que han acabat en empat

El ple de debat de política general s’ha reiniciat aquest dimarts a les tres de la tarda després que dijous passat es decidís ajornar la tercera jornada. En aquesta sessió plenària els diputats han debatut i votat les propostes de resolució presentades pels grups i subgrups parlamentaris i les propostes transaccionals pactades entre ells.

Abans del debat i posteriors votacions de les propostes de resolució, la Mesa del Parlament ha rebutjat la proposta de JxCat perquè els 4 diputats empresonats o a l’exili poguessin delegar el seu vot. ERC i el PSC han sumat els seus vots i han trencat així la majoria sobiranista a la Mesa. Aquest fet ha provocat que els 4 diputats de JxCat –Puigdemont, Rull, Turull i Sánchez– no puguin exercir el dret a vot i els partits sobiranistes perdin la majoria al Parlament. A més d’aquests 4 diputats que no han pogut votar, s’ha de sumar el cas del diputat d’ERC Toni Comín que encara té pendent un recurs sobre la seva suspensió.

Un cop han començat les votacions a les diferents propostes de resolució i s’han produït els primers empats, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha demanat la paraula i ha explicat que el seu partit acudirà al Tribunal Constitucional per reclamar “la defensa dels drets dels diputats i que s’acompleixi la suspensió” decretada pel jutge del Suprem, Pablo Llarena, perquè creu que els vots de Romeva i Junqueras no haurien de poder votar en una “correcta aplicació” de la suspensió, i per això reclama que no siguin comptabilitzats al Parlament. La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha demanat la paraula i ha recordat que la substitució dels dos diputats d’ERC es va acordar per la majoria de la cambra i dóna per vàlids els seus vots.

En aquest sentit, els comuns han exigit una rectificació a JxCat a qui retreuen que “intentin que el Parlament faci el ridícul”. El seu portaveu Joan Josep Nuet referma que donarà suport a la proposta de JxCat i ERC sobre un referènd, però demana JxCat que rectifiqui i designi substituts per als quatre diputats processats del seu grup.

Pel PP, el seu portaveu Santi Rodríguez ha reivindicat la figura del rei i ha demanat la dimissió de Torra.

Eva Granados, portaveu del PSC, ha constatat que el Govern està “profundament dividit” perquè la confiança entre els dos socis “està tocada” després que s’hagin “enganyat” mútuament. En el marc del debat de política general i després que la Mesa hagi deixat sense efectes la delegació de vot de JxCat –ERC i PSC han votat en contra de la mesura que defensava JxCat–, Granados ha lamentat “l’espectacle” que s’ha ofert a la ciutadania i ha celebrat que finalment “s’hagi posat seny”. La socialista ha emplaçat el president de la Generalitat, Quim Torra, a decidir si aposta per la “democràcia o la desobediència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia