Política

CUP, ICV, ERC i PDeCAT es presentaran junts a les municipals a Argentona

Des de la candidatura esperen que aquesta candidatura pugui “ensenyar el camí” a altres municipis per treballar per la unitat

El PDeCAT matisa que el partit decidirà en assemblea si ratifica la integració en la llista al final del procés

La llista unitària independentista serà una realitat a les municipals de l’any vinent a Argentona.

Les agrupacions locals de la CUP, ICV, ERC i el PDeCAT han expressat la seva voluntat de presentar-se plegades davant la gran atomització del consistori i “garantir” així que el pròxim alcalde sigui independentista.

Els partits han destacat que la candidatura és possibles gràcies a l’empenta d’una comissió de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Comitè de Defensa de la República (CDR) local, que ha estat la responsable de posar d’acord les formacions.

Des de la candidatura esperen que aquest cas pugui “ensenyar el camí” a altres municipis per treballar per la unitat.

En les pròximes setmanes es continuarà treballant per escollir candidat, llista i programa.

De moment s’ha definit “l’esquelet ideològic” de la candidatura, que en les pròximes setmanes haurà de donar peu a la llista que es presenti a les eleccions i del programa electoral. Un dels acords més importants és que totes quatre formacions han acceptat uns “requisits previs” que també hauran d’acceptar cadascun dels membres que acabi configurant la candidatura.

Aquestes condicions que han posat sobre la taula l’ANC i el CDR són que el pròxim govern d’Argentona treballi per aconseguir la República; exigeixi la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió; doni suport al mandat de l’1-O; impulsi polítiques republicanes, i faci costat a les entitats sobiranistes al Parlament i la Generalitat.

Maximitzar el vot independentista

Els quatre partits que integren la candidatura asseguren que s’han fet “esforços” i “sacrificis” importants per aconseguir el consens i esperen que el debat sobre els noms segueixi el mateix camí. De moment no han anunciat cap nom com a possible candidat, però asseguren que serà un perfil “marcadament republicà”.

L’actual alcalde d’Argentona i un dels possibles candidats a encapçalar la candidatura, Eudald Calvo, defensa que la “tendència natural” dels partits a presentar-se per separat no és l’única fórmula. És per això que defensa que calia “materialitzar” en forma de candidatura unitària el que molta gent reclama al carrer.

En aquest sentit, el portaveu d’ERC al municipi, Pere Mora, reconeix que sí be l’estratègia del partit a les grans ciutats és la de presentar-se per separat, l’opció d’integrar-se en una llista conjunta en un municipi com Argentona pot servir per aconseguir el mateix objectiu, que és per als republicans “maximitzar” tots els vots independentistes de les pròximes eleccions.

Un altre dels actors és, ICV, que admet que la formació busca altres aliances a nivell nacional per presentar-se sota el paraigües dels comuns, si bé a Argentona la prioritat és la consecució de la República. El seu portaveu, Àngel Puig, recorda que ja el 2015 es va presentar de la mà del moviment d’ICV Compromís per la Independència. Puig explica que l’acord de la llista unitària es posarà sobre la taula dels comuns quan sigui el moment.

El PDeCAT matisa la solidesa de l’acord

El quart soci d’aquesta coalició, el PDeCAT, no ha assistit aquest dimarts a la presentació de l’acord per incompatibilitats d’agenda, però la resta de grups que en formen part, així com l’ACN i el CDR asseguren que el compromís del partit és total. Posteriorment, però, el president del PDeCAT a Argentona, Bernat Calvo, ha explicat que només hi ha acord per “negociar”.

Segons Calvo –germà de l’alcalde i portaveu cupaire–, l’assemblea del PDeCAT decidirà en assemblea la seva integració o no a la llista conjunta al final de tot el procés, un cop s’hagin posat noms i s’hagi parlat del programa electoral. “La resta de partits ja han dit que sí a la llista i aniran validant els acords un a un; nosaltres ho validarem tot de cop al final”, detalla.

Aquest fet fa que la candidatura unitària pugui acabar caient a darrera hora, si els acords de les cúpules dels partits no convencen les bases del PDeCAT. També serà determinant quin paper jugui l’antiga Convergència a la llista electoral, ja que actualment no tenen representació al consistori i la seva visibilitat a la candidatura serà clau per acabar-los de convèncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs