Política

Els 65 diputats independentistes són insuficients per aprovar la iniciativa contra la monarquia en empatar amb els comuns i els constitucionalistes

En cas de produir-se un empat, les iniciatives decauen després de 3 votacions

Amb l’absència dels vots dels 4 diputats de JxCat i el de Toni Comín, la majoria independentista perd fins i tot la majoria simple al Parlament

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts reprovar el rei espanyol, Felip VI, i demanar l’abolició de la monarquia, durant el debat de política general d’aquest dimarts a la tarda. Aquesta és la principal conseqüència de la manca d’acord entre ERC i JxCat per la delegació del vot dels diputats suspesos pel jutge Llarena.

La proposta de resolució (PR) ha rebut els 65 vots a favor de JxCat –el grup que ha presentat el text–, ERC i la CUP, però no ha prosperat pels també 65 vots en contra de Cs, PSC-Units, CatECP i PPC. Així, els vots del bloc independentista han estat insuficients per aprovar la PR, ja que en cas d’empat la votació queda rebutjada. Els comuns han argumentat que el seu ’no’ és pel sentit “unilateral” de tota la PR, no pel fet de demanar la reprovació de Felip VI i l’abolició de la monarquia. JxCat ha deixat clar que veu poc coherent aquesta posició.

En aquesta PR, doncs, ha esdevingut clau que els quatre diputats de JxCat afectats per la suspensió de Pablo Llarena –Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– no hagin votat en mantenir la via de la delegació, i no designar les seves funcions en el portaveu del grup, Albert Batet. A aquests 4 diputats que no han pogut votar s’ha de sumar també el vot del diputat a l’exili Toni Comín, que encara té pendent el seu recurs a la suspensió que va decretar el jutge Llarena. En qualsevol cas, la delegació de vot que van fer Oriol Junqueras i Raül Romeva en la persona del portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, i que ha permès que algunes votacions acabessin en empat, també estaria en perill després que el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, anunciés al president del Parlament, Roger Torrent, la intenció de portar al Constitucional la delegació del seu vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona