Política

Calvo: “A Escòcia no hi va haver cap referèndum pactat”

Nega l’entesa entre els primers ministres britànic i escocès i diu que “a Cameron se li’n va anar de les mans”

En el seu intent de provar que no hi ha cap país democràtic que empari el dret d’autodeterminació, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va arribar ahir fins al punt de negar l’acord per celebrar el referèndum escocès. “A Escòcia no hi va haver cap referèndum pactat, a Cameron se li’n va anar de les mans”, va assegurar literalment la vicepresidenta del govern del PSOE en una entrevista a RAC1. “No hi ha cap constitució de les democràcies amb què Espanya es compara en què hi hagi la possibilitat de fer un referèndum per a un trencament”, afegia.

Calvo mentia obviant que el 15 d’octubre del 2012 l’aleshores premier britànic, David Cameron, va signar amb el primer ministre escocès, Alex Samond, el que es va batejar com el Pacte d’Edimburg, l’històric acord en virtut del qual Escòcia celebraria un referèndum sobre la independència, que es va fer el 18 de setembre del 2014. Es tractava d’un acord de 30 punts i sis folis en què tots dos executius es comprometien a “seguir col·laborant constructivament amb vista al resultat, sigui quin sigui, en el millor interès del poble d’Escòcia i del Regne Unit”. En el referèndum que segons la vicepresidenta espanyola no es va celebrar mai, el no va guanyar amb un 55% dels vots.

Les declaracions de Calvo negant evidències se sumen a les de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que fa uns dies afirmava, com també mantenia el PP, que moltes de les imatges de les càrregues policials de l’1-O a Catalunya “eren falses”. Això, malgrat les fotografies i vídeos de la repressió policial d’ara fa un any.

Presó preventiva

La vicepresidenta espanyola va reiterar ahir que és partidària que els presos polítics surtin en llibertat abans del judici que se celebrarà, previsiblement al gener, al Tribunal Suprem. “No sembla que tingui sentit que la presó preventiva s’allargui en el temps”, considerava Calvo, i insistia que des del govern del PSOE no creuen que siguin “presos polítics”.

LA DATA

18.09.14
Va ser el dia
en què els escocesos van poder votar en el referèndum sobre la independència. El no es va imposar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia