Política

Llum verd a la comissió pels drets civils

Una comissió del Parlament estudiarà les vulneracions de drets dels últims anys

El ple del Parlament va donar llum verd ahir, amb els vots a favor dels partits sobiranistes i en contra dels unionistes, a la creació d’una comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics, a iniciativa del mateix president, Roger Torrent. La comissió, que s’allargarà tota la legislatura i que podrà redactar informes provisionals al final de cada període de sessions, estarà formada per 21 membres,i tindrà com a objectiu “analitzar la profunditat de les vulneracions que hi ha hagut”, i també “les mesures que es poden prendre” per garantir el respecte i el compliment de la legalitat internacional. “Volem fer una comissió basada en la declaració universal dels drets humans, perquè, si els llegeixes, s’estan vulnerant tots”, resumia el portaveu adjunt d’ERC, Gerard Gómez del Moral, que es mostrava dolgut pel vot contrari del PSC. Francesc de Dalmases (JxCat) no voldria que fos una comissió “circumstancial”, i assenyalava entre els drets vulnerats que ara mateix només 130 dels 135 diputats del Parlament poden votar. La CUP va reclamar una comissió específica sobre l’1-O, tot i que fins llavors va avisar que durà a la comissió creada tot el que hi tingui a veure. Els comuns hi van donar suport a canvi de donar-li “un sentit més ampli” i que analitzi també excessos de la mateixa Generalitat, com ara els dels Mossos. “Si volem construir un país nou no podem mirar cap a un altre costat”, deia la portaveu, Elisenda Alamany.

L’oposició va criticar la comissió. Cs la qualificava de “nou chiringuito”, i denunciava que Adam Majó, cap de l’oficina del govern pels drets civils, va estar “vinculat” a Terra Lliure. El PP i el PSC critiquen que les conclusions ja venen “escrites” en l’exposició de motius. “És de poca honestedat intel·lectual, amb una intenció més honesta potser ens hi troben”, cloïa el socialista Ferran Pedret.

Levy diu a Torra que és “racista”

Durant la seva intervenció, la diputada del PP Andrea Levy va titllar el president Torra de “racista que incita a l’odi”, per alguns articles de fa uns anys. Arran de la queixa del portaveu de JxCat, Albert Batet, Torrent va demanar a Levy si retirava el terme. “Retirarà els insults dels seus articles als catalans que no pensen com ell?”, va reptar ella. Davant la negativa, Torrent traslladarà l’incident a la pròxima mesa perquè obri en conseqüència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia