Política

Pressió de Podem i ERC per un gest de l’Estat amb els presos

Esquerra prioritza la fiscalia però s’obre a la possibilitat que sigui l’Advocacia la que demani la sortida de la presó

No negociaran si Pedro Sánchez no fa un “moviment de categoria”

Iglesias diu al president espanyol que és l’hora de fer el pas

“La millor manera de fer un gest és demanar-lo a la fiscalia”

Podem i ERC pressionen el govern espanyol perquè faci un gest judicial a favor dels presos polítics catalans. Aprofitant la seva visita al líder d’ERC, Oriol Junqueras, durant més de dues hores a la presó de Lledoners, el líder de Podem i soci preferent del govern del PSOE, Pablo Iglesias, va demanar al president espanyol Pedro Sánchez que ha arribat l’hora de fer el gest. Un gest que als republicans els agradaria que fos la renúncia de la fiscalia general de l’Estat a mantenir les acusacions de rebel·lió i sedició. Però, en vista de la previsió que la fiscalia mantingui els càrrecs i la negativa repetida de La Moncloa a interferir en els criteris de l’organisme, republicans i Podem assenyalen conjuntament la possibilitat que sigui l’Advocacia de l’Estat la que faci el gest i s’oposi a la continuïtat de la presó provisional que, en el cas de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, ja s’allarga més d’un any.

Explorar l’Advocacia

Els socialistes es mantenen inflexibles a l’hora de defensar que la fiscalia actua amb independència total de criteri. L’única potestat del govern espanyol és nomenar fl fiscal general de l’Estat; però, un cop nomenat, funciona com un organisme independent, repeteixen i defensen també els socialistes catalans.

Arran d’aquesta posició, que sembla inamovible, ja va ser el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va dirigir la petició a l’Advocacia de l’Estat en el ple de la setmana passada –aquest organisme sí que representa directament la posició del govern espanyol i, fins ara, també ha pres partit a favor de mantenir la presó provisional als exmembres del govern català i als líders civils, tal com han reafirmat la fiscalia i el Tribunal Suprem.

Gest preferit: la fiscalia

El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ratificava ahir a la sortida de la visita a la presó acompanyant Iglesias que el govern espanyol té la potestat d’instar la fiscalia a fer un canvi de criteri. Tal com ja va defensar la vigília a RTVE, Tardà sosté que l’estatut de la fiscalia permet el gest de Sánchez de la mateixa manera que va ser el govern de Rajoy el que va instar el fiscal Maza a iniciar un procediment judicial contra els líders independentistes.

“La millor manera” de fer un gest a favor dels presos és, segons el diputat republicà, “instar la fiscalia” a replantejar les acusacions, però també hi va voler afegir ahir que “qualsevol moviment que faci, l’analitzarem” en una referència implícita a la petició feta per Aragonès al govern del PSOE perquè recorri a l’Advocacia de l’Estat.

Això mateix havia reafirmat el vicepresident català en una entrevista a la cadena SER hores abans de la visita d’Iglesias a la presó. Però també el diputat al Congrés d’En Comú Podem Joan Mena havia indicat la vigília a TV3 la via d’un replantejament de l’Advocacia de l’Estat com a alternativa a la més improbable de la fiscal María José Segarra.

Pressupost estatal

A la sortida de la reunió, Tardà va afirmar que Junqueras havia informat el líder de Podem que ERC no negociarà el pressupost si el govern de Sánchez no fa prèviament un “moviment de categoria” amb els presos: “No hem parlat del pressupost. La clau per obrir la porta i seure en una taula per negociar-lo només la té el govern espanyol. Pot fer-ho i obrir aquesta porta. Però, si no ho fa, no hi podem entrar. No li correspon a Podem, sinó al govern espanyol.”

Tardà va voler agrair a Iglesias la seva visita als presos acompanyat del tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens i de la diputada al Congrés Lucía Martín, a més de la bona sintonia política pel que fa a buscar una sortida al conflicte, però va reafirmar que el desbloqueig està en mans del govern de Sánchez: “Vam fer possible fer fora el PP però volem negociar i parlar de tot. No només d’allò que serà inevitable –el referèndum–, sinó també del pressupost.”

Després de reunir-se també durant una hora amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a més dels exconsellers Romeva, Forn, Turull i Rull, a la seva sortida Iglesias va defensar que Podem ja ha fet tot el necessari per establir un clima de “diàleg i distensió” i que ara li toca al president espanyol: “Ara toca moure’s al govern espanyol. Ja sap el que ha de fer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona