Política

Apadrinar cadenes

Dues mil cadenes penjades a Girona a la llera del riu Onyar es van entregar als ciutadans que en van voler apadrinar alguna a canvi d’un donatiu que anirà a les caixes de solidaritat

El muntatge formava part d’una acció per la llibertat dels presos i refugiats

En Téo té 71 anys i té molt clar per què ha vingut: “Perquè no vull que els meus nets passin el mateix que he passat jo, i que van passar el meu pare i el meu avi, a l’exili a Argelers.” És una de les persones que ahir es van apropar a les ribes de l’Onyar a Girona per apadrinar una de les 2.000 cadenes que s’havien instal·lat aquest cap de setmana a la llera del riu, en una nova acció de gran format per reivindicar la llibertat dels presos, dels refugiats i del país.

La performance es va instal·lar dissabte matí, i ahir, a partir de les quatre de la tarda, mentre els més de 250 voluntaris que han fet possible aquesta acció es preparaven per desmuntar-ho tot, s’hi anaven acostant els que venien a participar en l’última fase del dispositiu: un donatiu que alimentarà les caixes de solidaritat per la llibertat dels presos i refugiats, a canvi d’endur-se a casa una d’aquestes cadenes –de plàstic negre– que formaven part del muntatge. “La repressió de què som objecte en aquests últims temps és terrible; sembla que no hi ha manera de sortir-ne, i l’única cosa que podem fer nosaltres és col·laborar en tot el que puguem. Per això he vingut a apadrinar una cadena”, diu la Núria.

Els donatius són anònims, les quantitats no importen, i els voluntaris que van repartint els tiquets de reserva només faran el recompte quan tot estigui endreçat. No es parla de quantitats, però la Roser i en Josep fan notar que “hi ha gent que està a la presó, o a l’exili, i que no cobra. Si cal, ens estarem d’anar un dia al restaurant”, expliquen. I hi afegeixen que també han vingut per agrair la feina dels voluntaris que han fet aquesta acció: “Hi ha un col·lectiu de gent, infatigable, que ha fet això, que no defalleix ni un dia ni un altre. I, en la mesura que podem, hi col·laborem”, diu la Roser.

Els primers apadrinaments ja havien començat el mateix dissabte, quan els voluntaris d’aquest col·lectiu (que també va idear la plantada de creus grogues a la plaça de Vic) instal·laven el muntatge. En una banda del riu, els símbols de l’Estat espanyol: la corona reial, el retrat del monarca de cap per avall, banderes espanyoles, porres i uns grans rètols en què es llegia “Intimidació, repressió, catalanofòbia, feixisme, opressió”. A l’altra banda, els retrats dels presos i els exiliats, envoltats dels perfils de ciutadans i ciutadanes que els fan costat. Més rètols en què es llegeix “Dignitat, llibertat, esperança, República”. Per sobre, les cadenes; entremig, una urna. La nit de dissabte a diumenge, tot i la vigilància, no es va poder evitar que algú, d’amagat, aixafés algun element, sense aconseguir malmetre el conjunt. Els voluntaris van treballar a cara descoberta i a plena llum del dia per muntar-ho i desmuntar-ho.

Participar-hi com es pugui
A canvi d’un donatiu per alimentar les caixes de solidaritat, qui volia s’enduia a casa una de les 2.000 cadenes del muntatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona