Política

Iglesias confia que hi haurà pressupostos si el govern espanyol “cuida” la majoria que el va portar a la Moncloa

El líder de Podemos es reuneix amb Urkullu i nega que sigui l’enviat de ningú: “El govern ha de fer la seva part”

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, s’ha reunit a Vitòria amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, per parlar sobre els pressupostos del 2019. Segons ha explicat després de la reunió, tots dos han coincidit que cal “cuidar” la majoria que va permetre aprovar la moció de censura i ha instat l’executiu de Pedro Sánchez a “dialogar sense exclusions”. “Cal cuidar la majoria, és la condició per evitar un gir autoritari i reaccionari a la situació política a Espanya”, ha manifestat. Iglesias ha dit que ha trobat “molt acord” amb el lehendakari i confia que si “es treballa molt i es parla poc” els independentistes es poden sumar a l’acord dels pressupostos. “Si tots som responsables, els acords vindran”, ha afirmat Iglesias, que ha negat ser l’enviat de Sánchez. “Nosaltres fem la nostra part, però el govern [espanyol] ha de fer la seva”, ha afegit.

Iglesias i Urkullu s’han reunit per primer cop amb els pressupostos del 2019 com a principal tema a tractar. Després de l’acord amb el govern espanyol, Iglesias ha tractat ja el tema dels pressupostos amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, a una reunió divendres a la presó de Lledoners i també en va parlar per telèfon amb l’expresident Carles Puigdemont el diumenge passat.

Aquest dilluns, ha viatjat fins a Vitòria per reunir-se amb el lehendakari, de qui Iglesias destaca que és “intel·ligent i sensat”. “M’ha dit que els acords als que arribem seran insatisfactoris per a tots, i això demostra molta maduresa, tots hem de cedir”, ha manifestat. El PNB va permetre a Rajoy aprovar els comptes del 2018 i, de moment, no ha assegurat a Sánchez el seu suport, que és clau per tirar endavant l’acord assolit amb Podem un cop els comptes arribin a la fase de tramitació al Congrés.

En aquest sentit, ha deixat un missatge al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha demanat que “cuidi” la majoria de la moció de censura que el va portar a la Moncloa. “Aquesta és una condició de possibilitat d’acords que es poden prendre després”, ha dit Iglesias, que demana un diàleg “sense excepcions”.

“L’enteniment entre formacions que van originar la majoria de la moció s’ha de cuidar i és la condició que possibilita evitar un gir autoritari i reaccionari a la situació política d’Espanya”, ha afegit.

Amb tot, Iglesias manté que els pressupostos poden aprovar-se i sumar els vots d’ERC i PDeCAT que, fins al moment, continuen sostenint que no s’asseuran a negociar si el govern espanyol no insta la Fiscalia a retirar les acusacions contra els presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR