Política

VALENTÍ TUSET

ALCALDE DE GUILS DE CERDANYA

“Quatre anys potser són pocs”

L’alcalde diu que sospesa tornar-se a presentar per enllestir el projecte del seu equip

Vol acabar la xarxa d’aigua

Nascut a Saneja l’any 1966, Valentí Tuset fa vuit anys que és en política, aquest mandat com a alcalde. Sempre per CiU i, ara, pel PDeCAT. Té un comerç i una empresa de jardineria.

Valentí Tuset detalla en aquesta entrevista els principals projectes en què treballa el seu equip de govern. Destaca la reconversió de la plaça Major de Guils en un espai d’oci. Afirma que sospesa tornar-se a presentar a les eleccions per completar un projecte de poble iniciat ara fa quatre anys.

En què han treballat?
El projecte més important que hem impulsat durant aquest mandat és l’acabament de la plaça Major. És un projecte de reforma integral. Més que una plaça era l’aparcament públic del poble. Ha costat de fer entendre que cal que sigui un espai lúdic i de retrobament.
Què vol dir?
Ha esta dur, perquè el veïnat no ho entén. Els veïns de segona residència sí que ho veuen amb bons ulls, però la resta no tant, perquè sempre l’han vist d’aquesta manera. Tothom ha d’entendre que serà un espai per a la gent. No farem, però, tot el nucli antic només per a vianants.
Ja han executat aquest projecte?
No, ara l’hem adjudicat. El procés s’ha retardat per la nova llei de contractacions. El projecte està valorat en 150.652 euros, i l’ha finançat tot l’Ajuntament. Ara començarem les obres.
En què més treballen?
En el projecte de millora de la plaça de l’església, la que hi ha al costat del cementiri de Guils. L’absis de l’església és molt maco i hi ha un conjunt de cases velles que fan perdre encant a la zona. Hem comprat dues d’aquestes cases. Les enderrocarem i farem la plaça nova.
Quan faran les obres?
El projecte està a punt de posar-se a licitació, amb un cost de més de 100.000 euros. Els treballs es faran l’any vinent. Crec que no tindrem temps per acabar-los abans de final d’aquest mandat. Quedarà per als que vinguin.
Vol dir que vostè no pensa tornar-se a presentar?
Hem fet quatre anys i potser són pocs per dur a terme el nostre projecte de poble. Som un municipi petit i els qui estem a l’Ajuntament compaginem l’activitat política amb la vida professional i no és fàcil. És una tasca molt maca i enriquidora i, més per a algú que és fill del municipi. Una altra cosa és que sigui viable. N’he de parlar amb els companys, que també estan en la mateix situació, i decidirem.
Té a l’oposició qui ha estat alcalde durant vint anys. Li ha estat un problema?
No tenim gaires problemes. Som gent políticament experimentada, l’exalcalde ara a l’oposició va ser alcalde durant 20 anys i coneix les dificultats de governar. Tenim una oposició normal.
Tornem a la feina. Què els queda per fer?
Avançar en la millora de la xarxa municipal de l’aigua.
Quin problema tenen?
Fins ara, molta gent recorre al pou i no estan connectats a la xarxa. Tenim bona part de la xarxa, però ens falten alguns nuclis com Sant Martí de Cerdanya, Saneja i Sant Martí d’Aravó. I ara estem projectant la xarxa al primer d’aquests nuclis i al barri de golf. A Sant Martí, s’ha encabit en un projecte de reparcel·lació que ja està en marxa. Inclou el d’urbanització i l’aigua.
I la captació?
Els recursos de la muntanya són els que són. Hem encarregat un estudi d’abastament, que acabarà de determinar si les nostres aspiracions es poden complir o cal una nova captació.
Estan en una zona d’aigua. No deuen pas tenir problemes?
A la primavera i a la tardor no, però a l’estiu la sequera afecta les fonts i, a més, la demanda d’aigua es multiplica. Es fan pous per solucionar-ho, però també es poden esgotar aquests pous. Volem tenir un pla B.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia