Política

Milers de persones es reuneixen a les presons per mostrar el seu suport als líders sobiranistes

Els centres penitenciaris de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses concentren les protestes per exigir la llibertat dels presos polítics

L’endemà que ERC aplegués unes 15.000 persones a la presó de Lledoners va repetir-se l’aglomeració de gent. El president de la Generalitat, Quim Torra, va aprofitar l’acte unitari de suport als presos polítics per concretar l’ultimàtum que va llençar al president espanyol, Pedro Sánchez, al debat de política general del 2 d’octubre: “li retirem el suport i no votarem els pressupostos”. I ho va justificar perquè després de donar-li 30 dies perquè plantegés una oferta al poble de Catalunya en forma de referèndum acordat i vinculant i, posteriorment, enviar una carta a autoritats internacionals demanant que “acceptés una mediació”, la resposta del president de l’executiu espanyol “ha estat més de 200 anys de presó”.

Torra va afegir que “no els podem votar” després d’estar a les portes d’un judici que va qualificar de “farsa”, no perquè vagi contra els polítics ni contra els 2,3 milions de persones que van votar al referèndum de l’1-O, sinó perquè “va contra tot el poble de Catalunya”.

A la concentració de Puig de les Basses, Dolors Bassa es va expressar a través d’una carta que va llegir el seu cunyat davant del miler de persones que s’havien concentrat. “No té cap sentit i és totalment injustificable; és venjança, menyspreu, escarment o el que vulgueu dir-ne” va dir a la carta, i també va rebutjar qualsevol acusació, va reiterar la seva innocència i va assegurar que ni ella ni cap dels altres presos renunciarà a les seves conviccions.

Amb connexions en directe, la lectura de la carta de Bassa també la va sentir la gent concentrada al mateix moment a El Catllar, a la presó Mas d’Enric on hi ha detinguda Carme Forcadell; des d’allà es va llegir una carta de l’expresidenta del Parlament que també van sentir els concentrats a Figueres, abans d’una última connexió amb la presó de Lledoners on hi ha els altres presos.

Prèviament a aquestes connexions ahir a Figueres també van prendre la paraula la consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón, l’eurodiputat Josep Maria Terricabras i el conseller d’Accions exteriors Ernest Maragall. Tots tres es van reafirmar en la voluntat de seguir “fins al final, per la llibertat i la dignitat, descartant qualsevol possibilitat de resignació”.

“Llibertat presos polítics, Obrim les presons, No esteu soles, Ni un pas enrere”, van ser les consignes més compartides pel miler de persones que tot i el fred i la tramuntana havien respost a la convocatòria al Puig de les Basses. Però la paraula més repetida i proclamada va ser dubte “Unitat” com si els concentrats volguessin deixar més constància que mai que l’acte havia estat convocat pel conjunt de partits polítics i entitats que donen suport a la independència, de forma unitària. La concentració es va tancar amb una última connexió a Lledoners per sentir Joan Bonanit, la persona que cada dia es planta davant d’aquella presó amb un altaveu per desitjar bona nit als presos.

Al centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar, lloc on està empresonada Carme Forcadell, l’expresidenta del Parlament, per a qui la fiscalia demana 17 anys de presó acusada de rebel·lió i els mateixos d’inhabilitació en considerar-la una de les màximes dirigents del procés i del referèndum. Allí es va concentrar un miler de persones en un acte unitari dels partits i entitats independentistes per mostrar-li el seu suport. En aquesta concentració els parlaments els van fer la consellera Elsa Artadi i el vicepresident Pere Aragonès. Tots dos van coincidir en la necessitat d’unitat per fer front a l’ofensiva de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia