Política

SUSANNA SEGOVIA

PORTAVEU DEL GRUP PARLAMENTARI DE CATALUNYA EN COMÚ

“És des de la societat civil que s’ha de donar sortida”

“Un cop més ha fet un pas endavant respecte de les institucions i els partits i ha estat capaç de presentar un espai que realment serà de diàleg i transversal”

“Segurament no s’ha sentit còmoda en un lloc on cal defensar la pluralitat de l’espai”

“Per revertir la situació social necessitem bona part dels recursos dels pressupostos estatals”

Persones properes a Xavier Domènech ho som tots. La majoria vam començar amb ell i Ada Colau

Provinent del nucli impulsor de la Barcelona en Comú d’Ada Colau, Susanna Segovia acaba de ser nomenada portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú, després de la dimissió d’Elisenda Alamany, crítica amb la direcció estratègica.

Vostè és la persona que Colau ha situat al grup parlamentari?
Fer una confluència és una cosa molt difícil, molt llarga i que requereix moltes hores de treball a persones que venen de diferents cultures i trajectòries polítiques. En això, Barcelona en Comú és un bon exemple. Quan va començar, guanyant les eleccions a Barcelona, encara tothom venia del seu lloc d’origen. Tres anys i escaig després ja ningú s’identifica pel seu lloc d’origen. Tothom té la seva sensibilitat i història, però té clar que treballa per un projecte compartit. Catalunya en Comú fa poc més d’un any, un any particularment intens, que participa en la política catalana, i estem encara caminant per arribar a aquesta confluència completa. És lògic.
Estan patint la marxa de Xavier Domènech, que ha portat una crisi interna en què persones del seu equip ja no ocupen llocs de responsabilitat?
És clar. Ens va saber molt greu que la seva marxa fos perquè personalment no es va sentir bé fent totes les feines que feia. Tots som responsables d’haver carregat sobre ell moltes expectatives del tipus “en Xavi ho resoldrà tot”. Hem de ser més persones que, al capdavant, resolguem conflictes i fem propostes. Per això hem posat tres coordinadors, figures municipalistes, i tenim un nou espai de direcció on la gent ha començat a treballar junta i bé. Persones properes a Domènech ho som tots. La majoria dels que hi som vam començar amb ell i Colau.
Alamany dimiteix dies després de presentar la plataforma Sobiranistes. Plega perquè perd la confiança de la direcció?
Segurament no s’ha sentit còmoda en un lloc on cal defensar la pluralitat de l’espai. Ella representa una part molt concreta, amb un perfil una mica més proper a l’independentisme. Sempre ho hem defensat com una riquesa. Tenim gent més propera a l’independentisme i gent més federalista o confederal, però tots som sobiranistes, i això ens defineix. El sobiranisme aplega el 80% de la ciutadania que vol canviar la relació de Catalunya amb la resta de l’Estat, trencar el règim del 78 i, sobretot, apostar per una república i uns valors republicans que van molt més enllà de la relació amb l’Estat: democràcia, llibertat, república social.
Alamany o Nuet diuen que van estar mesos parlant amb la direcció per evitar la discrepància pública.
Segurament mai hi ha prou espai i temps de trobada i debat perquè tots anem desbordats, però, per exemple, amb EUiA hi ha un diàleg permanent i no ha fet cap plantejament de no voler seguir. Les crítiques per aportar, construir i millorar són benvingudes. Som un espai jove amb moltes coses a millorar i hem de permetre que la gent pugui expressar-se. El consell nacional només s’ha reunit dos cops perquè s’està posant en marxa. Alamany va ser convidada a formar part de l’executiva com a portaveu parlamentària.
El camí és la iniciativa de Som el 80% impulsada per Òmnium?
Sí, definitivament. Recull la transversalitat i és des de la societat civil que s’ha de donar sortida a la situació. Són persones de diferents espais, organitzacions, entitats i moviments socials, que abasten un ampli espectre. És, un cop més, la societat civil qui ha fet un pas endavant respecte de les institucions i els partits i ha estat capaç de presentar un espai que realment serà de diàleg i transversal, el que demanem al president Torra.
Aprovar els pressupostos catalans és una contrapartida per aprovar els de Madrid?
No és cap moneda de canvi. Estem en una situació d’emergència social. S’ha de treballar molt l’acord entre Podem i el PSOE. És molt difícil revertir la situació deixada pel PP. Per fer-ho a Catalunya necessitem bona part dels recursos que preveuen els pressupostos estatals. Per tenir l’augment de recursos que es requereixen, la Generalitat té dues vies. Si no s’aproven els pressupostos de l’Estat tindrem 1.000 milions menys. O bé es fa una fiscalitat progressiva que augmenti ingressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia