Política

Rovira reclama “unitat d’acció i entesa estratègica”

La secretària general d’ERC trenca el seu silenci per recordar que la partida “no s’ha acabat” i que és “imprescindible entendre’s”

La líder republicana considera que el futur del moviment independentsita a Catalunya passa per l’aval internacional

Després de vuit mesos de silenci “conscient i autoimposat”, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha decidit alçar la veu aquest divendres des de Suïssa per reclamar “unitat d’acció i entesa estratègica”. I és que, al seu entendre, “la partida no s’ha acabat” i per això és “molt important col·laborar plegats, no oblidem que defensem la mateixa causa”.

Segons ha detallat a El Matí de Catalunya Ràdio, l’Estat espanyol “ens posa molts entrebancs i hem de trobar les fórmules per superar-los plegats”. “No pot ser que a cada bugada hi perdem un llençol, així és impossible que el nostre projecte sumi més gent. És imprescindible que trobem la manera d’entendre’ns”.

La secretària general d’ERC ha explicat així que en els mesos que porta a l’exili ha pogut comprovar que el que legitima el moviment català és que sempre s’ha optat per vies democràtiques: “Sóc incapaç de renunciar a cap via, a ni una, però sempre pacíficament. És el que ens legitima al món”. “I si no seuen a la taula a negociar, haurem de buscar l’aval internacional. I crec que l’avenç de la nostra causa va per aquí”.

No obstant, Rovira considera que el camí que ha de venir “no l’hem de marcar amb calendaris, tot i que tampoc podem admetre limitacions”. “Una altra via a la que no hem de renunciar -ha continuat- és la del referèndum pactat. Tampoc hem de renunciar a la desobediència civil i pacífica. Però no cal que decidim res d’immediat: abracem-ho tot”.

En aquest sentit, ha revelat que, quan explica l’1-O, “ningú reconeix el referèndum a nivell internacional perquè hi va haver el component de la violència i tothom assegura que s’ha de poder repetir amb garanties”. Rovira ha insistit: “Som demòcrates abans d’independentista, però tampoc és cap delicte ser independentista, que últimament ens ho hem d’anar repetint”.

Respecte als fets viscuts l’octubre de l’any passat, Rovira ha indicat que per a ella hi ha un dia clau: el 20 de setembre. “Va ser un dels dies més durs perquè l’Estat va enviar un missatge molt clar: si seguiu per aquí la repressió serà dura. I davant d’això es pren la decisió més difícil, que és que l’1 d’octubre hi seria més que mai. No es podia cedir. Calia un desbordament democràtic. I, malgrat tot, es va fer l’1-O”, ha relatat.

Ara bé, “aquell 1-O, estàvem des de la matinada reunits, i va ser molt xocant veure a primera hora del matí a la BBC la violència en els col·legis electorals”. “El 20 de setembre vam assumir la repressió política. L’1-O a tots, absolutament a tots, ens costava molt d’assumir que fos la ciutadania qui rebés la repressió violenta”, ha assegurat. Però, “la gent havia decidit autodeterminar-se, protegir les urnes. I vam optar per acompanyar la ciutadania. No ens haguéssim imaginat mai que s’institucionalitzaria la violència”.

En la seva opinió, durant tots aquells dies, “vam fer el que vam poder. En aquest punt de la partida no crec que haguem de sortir a parlar del que va passar. Prefereixo fer una projecció de futur tot i que, evidentment, hi ha uns aprenentatges que ens han de servir per avançar i guanyar”. I ha afegit: “Vull que ens en sortim, crec que ho podem fer i que hi tenim tot el dret del món”.

Així doncs, Rovira ha admès que no poden explicar “tot el que es va fer i tot el que va passar perquè hi ha companys a la presó”. “Tot el que pugui explicar pot complicar la vida dels meus companys i fer més efectiva la repressió. No vull”.

Precisament, preguntada per una possible sentència condemnatòria als presos polítics, la líder republicana ha estat taxativa: “La gent no acceptarà una sentència condemnatòria. No són conscients del que va passar l’1-O i el 3-O? Va de drets polítics, no d’independència. Sota les porres, la gent va sortir al carrer a defensar les urnes. Catalunya no se’n passarà una sentència condemnatòria”.

I sobre la crida socialista a pactar el pressupost general de l’Estat, ha considerat: “Quantes partides pressupostàries val la meva llibertat? La nostra llibertat? És això el que ens estan dient? De veritat? No és honest”.

Poques hores per decidir

Pel que fa a l’exili, Rovira ha manifestat que va tenir “molt poques hores per poder decidir què feia i on anava”. “En mig del ple d’en Jordi Turull ens va arribar una nova citació judicial per revisar la nostra llibertat i vaig veure clar que era un escarment polític, una venjança. Vaig veure clar que aniríem a la presó i no volia fer passar la meva família per aquesta salvatjada”, ha detallat.

En aquesta línia, ha volgut deixar clar que tothom va prendre les decisions que va considerar millors. “Hi ha un component molt personal i ens ho hem de respectar. Hi ha gent que està a la presó que creu que ha de fer aquesta militància des de la presó per posar cara a aquesta repressió dura que vivim”.

I ha alertat: “No hem de contraposar mai l’exili amb la presó. Són dues cares de la mateixa moneda”. “La presó és la cara més dura i l’exili ha de ser l’altaveu. És complementari i necessari. Ens hem d’acompanyar en aquesta situació de repressió”, ha afirmat.

Marta Rovira ha volgut acabar l’entrevista molt emocionada donant les “gràcies de tot cor”. “Ens hem pogut instal·lar aquí gràcies a molta gent que ens ha ajudat i a molta gent que està ajudant la meva família a Vic. No podem defallir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona