Política

Llum verd a la tramitació de la proposició de llei contra la corrupció i protecció dels alertadors

La cambra tira endavant una iniciativa de Cs i una altra de JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i CUP

El Parlament ha donat llum verda en el ple d’aquest divendres a la tramitació del conjunt de proposicions de llei de lluita contra la corrupció i protecció dels denunciants de Cs i de protecció integral dels alertadors en l’àmbit competencial de la Generalitat de la resta de formacions tret del PPC. Cap dels grups parlamentaris ha presentat esmenes de retorn i les iniciatives segueixen endavant en el procés de debat. La proposició de llei impulsada per Cs aposta per establir un marc de protecció “integral” per la “tutela” i “garantia” dels denunciants en l’àmbit de les administracions públiques catalanes, administració local i el sector públic institucional. En canvi, la iniciativa de la resta de grups excepte els populars, inclou també a aquelles empreses o entitats privades que operen a Catalunya.

La preposició de llei de lluita contra la corrupció i protecció dels denunciants proposada per la formació taronja vol promoure la lluita “efectiva” contra la corrupció, introduir més transparència, responsabilitat i mitjans de prevenció i control. També contempla “garantir la correcta utilització conforme els principis d’interès públic del patrimoni col·lectiu”. Per això, preveu fomentar la responsabilitat dels servidors i càrrecs públics.

Pel que fa a la proposició de llei de JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i la CUP, té per objecte establir mesures per a la protecció de les persones que revelin informacions sobre actuacions il·lícites o males pràctiques que afectin l’interès general. També es regulen els sistemes d’informació o canals de denuncia dels quals es disposen per a la recepció d’aquestes informacions i els òrgans encarregats de tramitar els procediments de comprovació de les actuacions denunciades.

El diputat de Cs Nacho Martín ha iniciat la seva compareixença recordant que el seu partit no va néixer per “arraconar” la llengua catalana sinó per “acabar amb la corrupció davant del silenci nacionalista”. Martín ha recordat el moment que l’expresident Pasqual Maragall va dir al llavors Cap de l’Oposició Artur Mas que tenien el problema del 3% i ha parlat de la sortida del grup demòcrata del grup ALDE. Des de Cs han acusat el nacionalisme de corrupte i han lamentat que “es parli més del procés que de corrupció”.

Des del PSC, Jordi Terrades ha demanat abordar la llei al marge de la situació que viu el país perquè el que “se juga la societat és molt”. “La corrupció és un problema greu que s’ha d’abordar de forma severa”, ha destacat. També ha apostat per estendre la protecció dels treballadors públics que denuncien corrupció al conjunt de persones i plataformes ciutadanes “per garantir que no pateixin represàlies”.

La portaveu parlamentària de CatECP, Susanna Segovia, ha celebrat poder tramitar una iniciativa legislativa que “arriba de la societat” i poder “avançar” en la lluita contra la corrupció. Una vegada més, el grup parlamentari s’ha felicitat perquè la seva formació va aconseguir tirar endavant la moció de censura a Mariano Rajoy. “La moció de censura, una moció de la decència, ha obert una etapa de regeneració democràtica”, ha sostingut. Des de la CUP, Maria Sirvent ha lamentat que la corrupció “sigui un fet estructural” part de la injustícia “que es pateix”. Per això, ha aconsellat combatre la corrupció com a part fonamental de la lluita.

El diputat del grup d’ERC Gerard Gómez del Moral ha retret a Cs el vot contrari a la moció de censura al Congrés en considerar que van “apuntalar” a Mariano Rajoy. Amb tot, els ha acusat treballar en mesures “cosmètiques” contra la corrupció. En la mateixa línia, la diputada de JxCat Gemma Geis ha criticat que Cs “aguantés fins al final al PP” i ha recordat que els populars són el partit amb “més casos de corrupció”. En la seva intervenció, Geis ha apostat perquè la llei “doni cobertura a totes les administracions públiques”. Finalment, ha celebrat que es tracti d’una llei “clarament republicana”.

Finalment, el popular Santi Rodríguez ha subratllat que la corrupció “a qui fa més mal” és als partits que tenen un determinat projecte polític. Rodríguez ha retret que la seva formació no s’hagi pogut sumar a la preposició dels grups però ha avançat que tampoc hi ha presentat cap esmena per permetre que es pugui tramitar. A més, ha ironitzat que no es tracta d’una llei republicana “sinó la d’una comunitat autònoma, Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia