Política

CUP ajorna la decisió sobre les eleccions europees

La formació abordarà en una propera reunió extraordinària el debat sobre si ha de presentar-se al Parlament Europeu

El partit celebra aquest dissabte el seu Consell Polític a Perpinyà

La CUP ha ajornat la decisió sobre si es presentarà a les eleccions europees del proper mes de maig després de constatar que el debat és “complex” i que necessiten més temps per buscar el màxim consens. El Consell Polític de la formació, que s’ha reunit aquest dissabte a Perpinyà, ha decidit posposar la decisió definitiva a un consell polític extraordinari, encara sense data.

“Després d’un debat complex sobre la nostra participació a les eleccions europees, avui no el tanquem a l’espera de poder resoldre i prendre una decisió el màxim de consensuada i representativa de l’organització”, ha explicat la CUP en un missatge a les xarxes socials.

En cas que finalment decidissin concórrer a les europees, la formació sospesa el nom de l’exdiputada Anna Gabriel com a cap de llista. La formació, que mai s’ha presentat a aquests comicis, té sobre la taula diferents fórmules per fer-ho: en solitari o en una candidatura conjunta amb d’altres partits, possiblement amb Bildu, BNG i el SAT andalús.

A diferència d’altres eleccions anteriors, els sectors favorables a concórrer a les eleccions europees semblen haver guanyat pes, i dels vuit documents proposats per ser debatuts, sis són favorables a aquesta possibilitat i els altres dos són contraris.

En els documents favorables a presentar candidatura s’esgrimeix com a principal argument la voluntat d’incrementar la internacionalització del procés independentista català i de denunciar l’empresonament de líders polítics.

El consell polític de Perpinyà tampoc ha concretat encara com evidenciaran un bloqueig al Parlament en funció de cada votació, tal com van acordar a l’octubre.

La reunió d’aquest dissabte sí que ha formalitzat la fusió dels dos documents que es van aprovar en aquesta reunió d’octubre a Palamós, i que ha de marcar l’estratègia de la CUP. De fet, l’exdiputada de la CUP i membre de secretariat nacional, Eulàlia Reguant, ha explicat en declaracions als mitjans que continuen treballant per “materialitzar” aquest bloqueig al Parlament, “focalitzant” el paper e la CUP al carrer i en “apoderar el carrer” en defensa dels drets civils i polítics.

El document també, titulat De l’aigua d’octubre i del sol de maig, en neix el blat, és molt crític en clau parlamentària. Consideren que “la legislatura ha estat un cúmul de despropòsits”, des de la votació d’investidura “frustrada” al gener fins a la “submissió a les interlocutòries de l’Estat”. I a banda de la “competència” entre JxCat i ERC, els cupaires també subratllen la “voluntat de no plantejar una programa polític que busqui la sobirania parlamentària”. “A hores d’ara aquesta legislatura és l’expressió més nefasta del sobiranisme institucional dels últims anys i la CUP no pot col·laborar-hi ni avalar-la”, resol el text refós.

El partit ha celebrat la reunió del seu Consell Polític a Perpinyà coincidint amb la convocatòria de la manifestació de la Diada de la Catalunya Nord, que commemora la firma el 1659 del Tractat dels Pirineus, que va suposar la divisió del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona