Política

Condemna internacional a l’atac rus contra vaixells ucraïnesos a Crimea

Kíev declara l’estat d’excepció, l’endemà de l’incident armat al Mar Negre

Moscou denuncia una “provocació” amb l’objectiu d’imposar-li més sancions

La tensió continuava alta, ahir, entre Moscou i Kíev, l’endemà d’un incident naval sense precedents en aigües del Mar Negre, quan la marina russa va disparar i capturar tres vaixells militars ucraïnesos davant de les costes de Crimea, annexionada per Moscou el 2014.

Els fets van tenir lloc prop de l’estret de Kertx, que separa els mars Negre i d’Azov. Rússia va reconèixer, ahir, l’ús d’armes i l’abordatge de la flotilla –que havia salpat del port d’Odessa i es dirigia al de Mariúpol, al mar d’Azov– a càrrec de comandos de l’FSB, els serveis de seguretat russos encarregats de la protecció de les fronteres. També, l’existència de tres ferits en l’atac, xifra que Ucraïna eleva a sis. Moscou va justificar l’operació pel fet que els vaixells ucraïnesos –dues llanxes blindades i un remolcador– duien a terme “accions il·legals dins les aigües territorials russes” i va acusar l’armada ucraïnesa de voler escenificar una “provocació” per fer créixer la tensió a la zona i empènyer Occident a imposar noves sancions contra Moscou. Ucraïna, per contra, va denunciar un “acte d’agressió” en aigües neutrals. Després de l’incident, Rússia va tancar l’accés de l’estret de Kertx. La Unió Europea i l’OTAN van fer crides a la “desescalada” i van exigir a Moscou que restablís la navegació per l’estret, sobre el qual hi ha construït un pont que uneix la península de Crimea annexionada amb la Rússia continental. El cap de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va acusar Rússia d’“incrementar la tensió a la regió” i va oferir “el ple suport” aliat a la “integritat territorial i a la sobirania” d’Ucraïna. L’ambaixadora nord-americana davant l’ONU, Nikki Haley, va denunciar la “intolerable violació de territori sobirà d’Ucraïna”.

A Kíev, el president ucraïnès, Petró Poroixenko, va decretar l’estat d’excepció a tot el país i va exigir la “immediata” posada en llibertat dels tripulants de la flotilla, interrogats per les forces de seguretat russes. Ucraïna tem que, a més d’obstruir el pas als seus ports del mar d’Azov, Moscou estigui preparant una ofensiva contra Mariúpol, l’última gran ciutat sota control de Kíev a l’est del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia