Política

A la recerca del bé comú

L’expresident Pujol reapareix en un col·loqui sobre la vocació política en els joves i recorda els seus inicis amarats d’un fort sentiment per la pàtria i la llengua

Reivindica el compromís col·lectiu que ha permès la reconstrucció de Catalunya

Nou col·loqui dels membres de la plataforma Alcaldes.eu, aquesta vegada per tractar la vocació política i com es pot fomentar entre els més joves. I a la taula, un convidat d’excepció que no acostuma a fer intervencions públiques, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que, a grans trets, va explicar la seva immersió en el món de la política, a la qual va dedicar 24 anys de la seva vida. Acompanyant Pujol, l’alcalde de Breda, Dídac Manresa, que va ser regidor als 25 anys; el degà de Ciències Polítiques de la UPF, Miquel Salvador, i el secretari d’Administració Pública de la Generalitat, Miquel Àngel Escobar.

I en tots ells, un pensament coincident: la política interessa perquè la realitat interpel·la la societat; una altra cosa, però, són els partits polítics. “Des de la Transició la política no havia estat mai tan present a les universitats, a les associacions, als llocs de treball, però ara es busquen noves vies que s’aparten dels canals tradicionals”, explicava Escobar. Per Manresa, l’objectiu principal és canalitzar l’interès dels joves per la política mitjançant accions concretes i no pas “conceptuals”, com ara la celebració de consultes o els pressupostos participatius. “Hem de comptar amb ells perquè hi creiem i no pas perquè omplim la quota juvenil, els hem d’oferir responsabilitats reals”, va afegir-hi. El procés independentista i el 15-M són exemples reals de moviments que han esperonat l’interès per la política, segons el degà Miquel Salvador. “Hi ha molta reivindicació avui en dia que ajuda a activar la presa de decisions”, afirma. El degà, però, alerta que precisament arran d’aquestes reivindicacions caldria diferenciar entre partits polítics i grups d’interès, una situació que pot donar lloc a moviments que “poden esdevenir un cert risc” perquè generen populismes. “Cal estar atents a les regles del joc”, assenyala Salvador.

I Pujol? L’expresident va posar com a exemple la seva entrada en la política, fruit de les primeres motivacions que li va despertar l’àmbit familiar, sobretot el pare i l’oncle. Un profund sentiment de pàtria arran de la lectura de llibres com les Obres completes de Joan Maragall o La nacionalitat catalana de Prat de la Riba li va despertar la vocació política, així com el desig i la voluntat de reconstrucció d’aquella imatge d’una Catalunya devastada que va començar a visualitzar des del cim del Tagamanent als onze anys. Autodidacte de la llengua catalana, la formació francoalemanya durant l’etapa escolar va dotar-lo de l’esperit europeu que ja no va abandonar al llarg dels anys. La política va ser el canal per posar en pràctica tots aquests interessos i en la reconstrucció del país hi va posar cames. “No servirem el país si no respirem la pols dels camins”, recordava ahir un Pujol prudent que admetia “l’entrebanc” que la seva carrera política ha patit al final del trajecte, que assegura que el té “mortificat” i que assumeix “amb totes les conseqüències”.

Convicció, compromís, empatia, voluntat de servei i credibilitat són algunes de les qualitats que els ponents consideren que haurien de tenir els joves que es proposen entrar en el món de la política.“Carrer i despatx”, recomanava l’alcalde de Breda. Per la seva banda, Pujol, en alguns moments incòmode amb alguns preceptes, indicava que si bé els partits són necessaris, cal no cedir a la seva pressió quan s’accedeix a un càrrec institucional. “En aquest aspecte, el meu full de serveis és clar”, va afirmar Pujol.

24
anys
ha dedicat Jordi Pujol a la política institucional, des que el 1980 es va fer càrrec de la presidència de la Generalitat, un títol que no va abandonar fins al 2003. El 2004 va deixar la presidència de CiU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona