Política

Masquef reincorpora al govern de Figueres els exedils d’Unió

El nou alcalde situa Manuel Toro com a primer tinent d’alcalde i tant ell com Galimany recuperen les delegacions

Insinua que l’executiu es podria ampliar i tot fa pensar en l’entrada de Vergés

El nou govern de Figueres incorporarà, com ja feia dies que s’entreveia, els exregidors d’Unió Manuel Toro i Núria Galimany, que mantindran la seva condició de no adscrits i recuperaran la totalitat de les atribucions de què disposaven fins a finals del mes de gener del 2017, quan van deixar el govern comandat en aquell moment per Marta Felip, que acabava d’expulsar els tres regidors socialistes.

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, va indicar ahir que aquest cartipàs, amb set regidors, es podria ampliar en els pròxims dies. De fet, els contactes amb tots els regidors de l’oposició han clarificat les actituds futures de cadascun dels grups.

Així, ERC se’n va desmarcar d’entrada i va rebutjar entrar al govern. Pel que fa als socialistes, Masquef ja va deixar clar que no preveia fer-los lloc al govern de la ciutat. Així doncs, la insinuació de Masquef que podria ampliar el cartipàs pròximament assenyala clarament el regidor de CExF Òscar Vergés, atès que el nou alcalde ja va descartar qualsevol pacte de governabilitat amb grups del bloc del 155 com el PP i Cs. En el nou cartipàs, hi destaca també la presència de Josep Buixó, el regidor que substitueix Marta Felip, i a qui Masquef delega les àrees d’Associacions Veïnals, Discapacitació i Habitatge.

Manuel Toro assumirà la primera tinència d’alcaldia en detriment de Francesc Cruanyes, que era qui l’assumia fins ara. Ahir, després de la roda de premsa de presentació del cartipàs, Cruanyes va treure importància a la decisió de l’alcalde d’escollir el número 3 de la llista de CiU l’any 2015 com el primer tinent d’alcalde fins a final de mandat. Si bé la decisió de fer Toro primer tinent d’alcalde va partir d’una proposta del mateix ex-Unió, la retirada de les delegacions de Mobilitat a Cruanyes va ser una tria del regidor independent. “La mobilitat –va assegurar Masquef– és un tema cabdal i per això n’he volgut assumir tota la responsabilitat.”

Així mateix, Francesc Cruanyes recupera les atribucions com a portaveu del grup del PDeCAT que li havia tret al seu moment Marta Felip precisament en favor de l’actual alcalde, Jordi Masquef. “Serà restituït”, va subratllar Masquef, que també va anunciar que Núria Galimany l’ajudaria en algunes de les àrees que ell assumia. Manuel Toro, que torna al govern molt reforçat, va exposar “les bases que donen consistència” a aquest pacte de govern. “Són tres: coherència, proximitat i treball en equip.” Va manifestar que serien “lleials” i que tant ell com Galimany venien a “treballar”.

Recuperant la idea de mantenir veu pròpia, la diferència que va fer esclatar la crisi que va desembocar en la seva marxa del govern el mes de gener del 2017, Manuel Toro va exposar que es mantindrien fora del PDeCAT. “Continuarem com a no adscrits, i això implica que tindrem llibertat de vot en mocions que no siguin estrictament municipals.” Els temes acordats amb el PDeCAT són diversos, i ell en va remarcar alguns ahir en la roda de premsa que es va celebrar a la terrassa de l’ajuntament. Va exposar també un full de ruta amb una relació d’inversions, entre les quals va destacar especialment la construcció del nou pavelló d’esports en el període 2019-2020, la museïtzació de la casa natal de Dalí i la promoció de la compra de la segona casa de Dalí, així com la creació de l’institut municipal d’educació.

Una de les peticions que Marta Felip no li va voler concedir en l’anterior etapa al govern és la possibilitat que els càrrecs de confiança poguessin estar al servei de tots els regidors i no només d’alcaldia. Ahir el nou alcalde va assumir aquesta petició de Manuel Toro com a pròpia en el marc de l’acord de governabilitat.

LA XIFRA

7
regidors.
El nou govern de Figueres creix fins als set regidors i es podria ampliar encara una mica més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia