Política

Els exconsellers Forn i Rull se sumen a la vaga de fam

Partits polítics i associacions inicien contactes per concretar més accions i acompanyar els presos en la protesta

El TC diu que el cas és “complex” però que actua amb el calendari previst

Els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull s’han afegit a la vaga de fam que Jordi Sànchez i Jordi Turull, els dos excandidats a presidir la Generalitat, van iniciar el dia 1. Avui dimarts, Forn i Rull han deixat d’ingerir productes sòlids. L’objectiu de la protesta és el mateix que els seus companys; denunciar “la injustícia” i el bloqueig del Tribunal Constitucional que, consideren, endarrereix i deixa sense resoldre la tramitació dels recursos que presenten els presos polítics evitant així que la causa judicial arribi a Europa.

Mitjançant una piulada en els seus comptes a les xarxes socials, els dos exconsellers del PDeCAT asseguren que “la injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i l’arbitrarietat judicial amb la qual som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l’impacte que pot tenir sobre els nostres organismes”.

De moment, els exconsellers que s’han afegit a la vaga són tots de Junts per Catalunya. La decisió de sumar-se a la vaga de fam és una qüestió del tot personal però per acompanyar els presos en aquesta difícil situació ahir al vespre es van iniciar els primers contactes entre Junts per Catalunya i ERC i organitzacions civils per concretar quines mesures emprendre per fer costat també a la denúncia. Sobra la taula hi ha la proposta que els diputats que ho desitgin se sumin a una cadena de dejunis públics i col·lectius -d’entre dos i set dies de durada- com els que es van fer a Cornellà de Llobregat del 10 de novembre al 20 de desembre del 2017, en solidaritat amb els “presos polítics i exiliats”. Aquesta iniciativa es reprèn ara sota el paraigües de la plataforma Prou Ostatges, una iniciativa de l’ANC que també té el suport d’Òmnium, Fam de Llibertat i una quinzena d’entitats més. Aquesta tarda es tornaran a reunir mentre es continua afegint gent a la denúncia a través de la web vagadefam.cat que en tres dies ja té 195.212 adhesions.

I mentre ahir s’afegien Forn i Rull, Sànchez i Turull, també a través del Twitter, afrontaven el seu tercer dia de vaga contra el bloqueig dels seus recursos d’empara en el TC i escrivien: “Segons ens diuen, els pitjors dies són els dos primers. El cos encara es resisteix una mica... Per tant, endavant”, assenyalaven tots dos. Tant Sánchez com Turull mentre duri la vaga de fam i d’acor amb el protocol de la presó han d’assistir al menjador en companyia del resta de presidiaris tal com era l’habitual. Segons explicava ahir el seu advocat defensor, Jordi Pina. tots dos presos s’han posicionat contraris que el protocol es canviï ja que quan van prendre la decisió ja sabien a què s’afrontaven.

Tant Sànchez com Turull no han volgut parlar de terminis pel que fa ala durada de la vaga però asseguren que es una decisió treballada i seriosa. “No és un acte d’irresponsabilitat, no ens hem tornat bojos, no ens anem a immolar; [...] seguiré aquest protocol, per fer-la bé no s’ha d’improvisar”, apuntava Sánchez en una entrevista Rac1.

Ahir els presos de Lledoners van rebre la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, que denunciava que el TC actua de manera política i deixa de banda la justícia. Torra creu que el fet que, tan sols dos dies després d’iniciar la vaga de fam, el TC justifiqui el seu retard en la resolució dels recursos d’empara presentats pels polítics “rebla el clau” en la injustícia. Segons el president, el TC deixa els líders sobiranistes en una situació “de total desemparament” perquè no poden acudir a la justícia europea, que és “l’únic lloc on es pot trobar algun tipus de resposta justa a les seves peticions”. Com a gest simbòlic, Torra va explicar ahir que el govern deixa de servir àpats en actes institucionals en solidaritat amb la vaga de fam que porten a terme els quatre presos polítics.

El TC diu ara que ja està estudiant els nous recursos

I enmig de la vaga de fam, ha estat ara que el Tribunal Constitucional (TC) a través d’un comunicat assegura que ja esta tramitant les noves peticions dels exconsellers Turull i Rull i del diputat Sànchez per revisar la situació de presó preventiva i de suspensió com a parlamentaris en estar processats. Ho va acordar el ple del TC per unanimitat en dues providències en relació amb els escrits en què els processats incorporen ara una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que resol el cas Demirtas contra Turquia per l’empresonament d’un diputat kurd. El TC explica que la complexitat del procés obliga a desenvolupar una labor minuciosa d’estudi per aconseguir en el menor temps possible la més gran protecció d’aquells. Fins ara s’han presentat una 30 de recursos dels quals quatre estan pendents d’admissió per diferents circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia