Política

Delgado defensa la tasca del TC tot i el “bloqueig” que denuncien els quatre presos en vaga de fam

La ministra de Justícia fa una crida als partits polítics per reprendre negociacions per renovar el CGPJ

“El TC ha fet un comunicat dient que els temps són normals i em remeto al que diu”, apunta

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha defensat la tasca que està fent el Tribunal Constitucional que ha admès a tràmit una trentena de recursos d’empara presentats pels presos però que encara no els ha resolt. Això ha portat a què quatre d’ells –primer Jordi Sànchez i Jordi Turull i des d’ahir Josep Rull i Joaquim Forn- estiguin en vaga de fam per denunciar el “bloqueig” del TC que els impedeix portar les reclamacions davant la justícia europea. “El TC ha fet un comunicat dient que els temps són normals i em remeto al que diu”, ha manifestat en un esmorzar informatiu. Delgado ha tornat a insistir que a Espanya “no hi ha presos polítics” i ha evitat aventurar-se a parlar d’un eventual indult. “No faig justícia ficció”, ha dit. A més, ha instat els partits a reprendre les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial just el dia que acaba el mandat de Carlos Lesmes.

La ministra de Justícia ha avalat la tasca del Tribunal Constitucional a l’hora de tramitar i resoldre els recursos d’empara plantejats pels presos del procés. Considera que ja ha justificat els seus temps (al·legant que la causa és “complexa”) i que no tenia res més a afegir sobre la vaga de fam de Rull, Turull, Sànchez i Forn, tot i que se li havia preguntat sobre si estava preocupada per la mesura adoptada per tots quatre.

A més, Delgado s’ha referit a una sentència del TC de 1990 sobre els Grapo que avalava l’alimentació forçosa de presos en vaga de fam per la necessitat d’impedir la seva mort. En aquell moment, el TC va denegar l’empara de tres presos que van impugnar una resolució judicial que obligava a alimentar-los. “La situació ja està prevista, en el seu moment el TC ja va dictar la seva doctrina”, ha manifestat.

Urgeix la renovació del CGPJ

Delgado va ser –juntament amb l’exministre de Justícia del PP Rafael Catalá- l’encarregada de portar a terme les negociacions per renovar la cúpula del CGPJ i situar l’actual president de la Sala Penal i president del tribunal del judici al procés, Manuel Marchena, com a candidat de consens per presidir el màxim òrgan de govern dels jutges espanyols. Finalment, però, aquest acord va fer aigües per la filtració del missatge de whattsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, on comentava als seus companys que la sortida de Marchena no els havia de preocupar perquè controlarien la Sala Penal “des del darrera”.

Delgado ha qualificat d’”obscè” i “indigne” el missatge perquè, al seu entendre, comprometia la independència dels jutges. Tot i això, ha dit que la renovació del CGPJ s’ha de portar a terme perquè “la independència dels jutges no és un dret dels jutges sinó una obligació cap als ciutadans”. Per això, precisament el dia que expira el mandat de Carlos Lesmes al capdavant el CGPJ, ha demanat als grups polítics que es posin mans a la feina per “desbloquejar” la situació i permetre la renovació del CGPJ per “recuperar la normalitat institucional i retornar la credibilitat al sistema judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona