Política

Casado aposta ara per un pacte amb Cs a Andalusia i exclou Vox de la negociació

El president del PP insisteix que el candidat només pot ser Juan Manuel Moreno i que el partit d’Abascal tindrà “molt a explicar” si no permet la investidura

Susana Díaz avisa que si Cs lliura Andalusia a Vox després ho farà amb Espanya

El president del Partit Popular (PP), Pablo Casado, ha assegurat aquest dijous que Ciutadans (Cs) és el seu únic interlocutor en les negociacions per formar govern a Andalusia. Casado, que fins ara no havia descartat Vox d’un pacte per acabar amb el “règim socialista”, dona ara per exclòs el partit de Santiago Abascal de les converses.

Si ahir el líder de Cs, Albert Rivera, tirava el guant al PP dient-li que era el seu interlocutor prioritari, aquest dijous el partit popular ha recollit l’oferiment. “La negociació és amb Ciutadans”, ha subratllat el líder popular en una conversa informal amb periodistes al Congrés dels Diputats, després de l’acte institucional de commemoració del 40è aniversari de la Constitució espanyola.

Casado s’ha mostrat convençut que hi haurà acord amb Cs i ha revelat que ja estan “en marxa les converses per aquest pacte”.

Les dues forces volen tancar un pacte amb els 47 diputats que sumen i volen arribar al dia 27 –dia que es constitueix el parlament andalús– amb un acord global que inclogui presidència i govern o legislatura. Des de les files populars sostenen que la presidència per al líder del PP andalús, Juan Manuel Moreno, és “innegociable” i confien que Cs acabi cedint.

Fonts del PP consultades per l’ACN apunten que Vox quedarà al marge d’aquestes negociacions i que, en cas d’abstenir-se en la investidura hauran d’explicar per què no faciliten un canvi. “Que facin el que vulguin”, apunten.

Casado, que ha insistit que el candidat a la investidura només pot ser el líder del PP andalús, Juan Manuel Moreno, ha reconegut que “els vots seran clau” un cop hi hagi candidat a la investidura.

En aquest sentit, ha avisat que si Vox vota en contra o s’absté i no permet que la investidura tiri endavant tindrà “molt a explicar”, ja que podria suposar repetir eleccions.

De la seva banda, Cs no renuncia a què el seu candidat sigui Juan Marín i també prioritzen la negociació amb el PP. No obstant això, no descarten negociar amb els socialistes una abstenció a un acord de govern liderat pel partit taronja.

Des del PSOE donen per fet que hi haurà un tripartit Cs, PP, Vox a Andalusia. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut en una conversa informal amb periodistes que, davant aquesta situació, Vox “arrossegarà a la radicalitat” a PP i Cs. També ha mostrat el seu suport a la presidenta andalusa, Susana Díaz com a líder dels socialistes andalusos.

La presidenta de la Junta en funcions ha alertat avui que si Cs posa la governabilitat d’Andalusia en mans de Vox, després farà el mateix amb el govern espanyol.

“Els que deien que venien a regenerar la política s’hauran de fer mirar si volen ser els Salvini que posin en mans de l’extrema dreta, primer andalusa i després espanyola, el futur de milions de ciutadans”, ha dit en arribar a l’acte institucional del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona