Política

Macron anul·la del tot l’impost sobre el combustible

Desautoritza el primer ministre i diu que la suspensió és definitiva

L’oposició presentarà una moció de censura

El moviment dels armilles grogues accentua les mancances del govern francès. L’Elisi va anunciar abans-d’ahir a la nit que anul·lava definitivament l’augment dels impostos sobre el combustible previst per a l’any que ve. Tanmateix, aquesta decisió, adoptada per calmar el malestar dels automobilistes indignats, va evidenciar les diferències entre el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre, Édouard Philippe, que va assegurar dimarts que suspenien la taxa només durant sis mesos.

“De moment, no podem dir que l’impost està suspès perquè no existeix. Així que utilitzem el terme anul·lació”, van informar fonts de la presidència. Aquest canvi de terme contradeia la versió que al llarg de dimecres a la tarda va donar Philippe a l’Assemblée Nationale. Durant un debat extraordinari sobre els armilles grogues, va defensar que la taxa havia quedat suspesa fins que conclogués el “gran debat sobre els impostos i la despesa pública” a tot el territori, que tindrà lloc del 15 de desembre a l’1 de març. En funció del que es decidís, s’havia de restablir l’impost o abandonar-lo definitivament.

Després d’haver contradit de manera pública el seu primer ministre, Macron va evidenciar que “hi ha una diferència entre els dos que no és sostenible”, va assegurar un diputat de La República en Marxa (el partit del president francès) en declaracions a Le Figaro. Un altre membre de l’entorn més pròxim a Macron va reconèixer a aquest diari conservador que “en el millor dels casos, hi haurà un nou govern abans de les eleccions europees. En el pitjor, abans de Nadal”.

No obstant això, des de l’Elisi van intentar apagar l’incendi i van afirmar oficialment que no hi havia diferències entre Macron i Philippe, que ha assumit durant aquesta setmana la primera escena mediàtica en la pitjor crisi del mandat del jove president. Davant el Senat, el primer ministre va explicar ahir que es desplegaran uns “mitjans excepcionals” amb la presència de més de 65.000 policies arreu del país per “fer front” a les manifestacions de dissabte dels armilles grogues.

Inquiet per la repetició d’incidents, però també partícip de l’estratègia de la por, el govern francès no té marge d’error. Els grups parlamentaris dels socialistes francesos, dels comunistes i de la França Insubmisa van anunciar ahir que dilluns presentaran una moció de censura contra l’executiu.

LA XIFRA

65.000
policies
es desplegaran dissabte arreu de l’Estat francès per fer front a les mobilitzacions dels ‘armilles grogues’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia