Política

La CE descarta reobrir el seu pacte amb May

Brussel·les accepta, només, “aclariments” o “interpretacions” de l’acord tancat amb la ‘premier’ per ajudar-la a vendre’l a Londres

La líder britànica demana garanties extres per resoldre l’escull de la frontera irlandesa

Amb el temps i el Parlament britànic en contra, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, fa un esforç extra per rascar una última concessió que li garanteixi l’aval domèstic a l’acord del Brexit.

La incombustible i impertorbable May se’n va anar de gira ahir per les principals capitals europees per intentar renegociar el poder de la Cambra dels Comuns per posar data de caducitat al pla de contingència previst per a Irlanda del Nord.

Esmorzar a la Haia amb el primer ministre holandès, Mark Rutte; dinar a Berlín amb la cancellera Angela Merkel i el te i el sopar a Brussel·les amb els líders de les institucions europees.

Una ruta exprés per esprémer una mica més els impacients i esgotats estats europeus que, de moment, es mostren disposats a afegir un annex amb les demandes de May per no haver d’obrir el meló de l’acord que tant ha costat tancar.

A banda i banda del canal de la Mànega els mandataris immersos en les negociacions del Brexit fan malabarismes amb el llenguatge i els instruments polítics a mà per guanyar les seves batalles internes. El secretari d’Estat britànic per al Brexit, Martin Callanan, ho va deixar clar a la seva arribada, ahir, a Brussel·les: “cada bàndol té interessos que vol protegir”.

El de May és satisfer els diputats descontents amb la solució irlandesa i salvar el seu govern. Per això, ahir va demanar als seus socis comunitaris “garanties legalment vinculants” que el Regne Unit no quedarà “atrapat” en la unió duanera per la solució per evitar una frontera irlandesa que preveu l’alineament d’Irlanda del Nord amb la Unió Europea.

May pretén que Brussel·les faciliti l’aprovació del text amb aquestes garanties extres, si bé els seus homòlegs europeus cada cop estan més farts de les concessions a última hora per salvar la cadira de la líder tory.

Per això, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va advertir ahir abans que arribés May que no hi ha marge per renegociar l’acord, tal com han anat defensant fins ara. Malgrat afirmar que no canvien de posició, Juncker sí que va obrir la porta a “aclariments” o “interpretacions” del pacte.

Aquestes garanties que demana May s’haurien de vehicular amb un document paral·lel al text de l’acord i s’espera que sigui al centre del debat de la cimera europea prevista per demà.

Ara bé, quina fórmula utilitzarà la sempre creativa enginyeria diplomàtica del club europeu per resoldre l’enèsim embolic del Brexit encara és un misteri. Així, després d’una “llarga i sincera” conversa amb May, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que els Vint-i-set “volen ajudar” el govern britànic, però que no saben encara com.

Via desconeguda

Així, el polonès que presideix les reunions dels mandataris de la Unió Europea, no va revelar encara quina és la via per donar un cop de mà a May. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, també es va reunir ahir amb la líder tory per discutir la manera per poder superar el nou obstacle.

LES DATES

29.03.19
Sortida oficial
del Regne Unit de la Unió Europea, després de més de 40 anys de pertinença al club.
21.01.19
Data límit
prevista perquè el Parlament britànic voti l’acord de ‘Brexit’ pactat per May amb la UE.

Visats per a refugiats

Natàlia Segura i Raventós

El Parlament Europeu fa una crida per impulsar la creació de visats humanitaris. En una demanda d’última hora abans que acabi la legislatura, la majoria del ple va demanar ahir a l’executiu europeu que presenti una proposta legislativa abans del març del 2019 per establir un mecanisme que doni accés al territori de la UE als estrangers que necessiten protecció internacional. La resolució planteja que les ambaixades i els consolats de cada estat membre puguin proporcionar visats per demanar l’estatus de refugiat. Amb aquesta iniciativa que la Comissió Europea no està obligada a adoptar, l’Eurocambra vol obrir vies legals per entrar al bloc europeu i evitar que més persones hagin d’arriscar la vida per arribar a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia