Política

Sánchez insisteix que els independentistes no tenen majoria social a Catalunya

El president del govern espanyol torna a convidar els partits sobiranistes a “passar del monòleg al diàleg”

El líder socialista reivindica els pressupostos de l’Estat que ha pactat amb Podem i demana a les forces polítiques que hi donin el seu vot favorable

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha instat de nou aquest dissabte els independentistes a passar del “monòleg al diàleg” i els ha tornat a recordar que no tenen la majoria social a Catalunya.

Des de Barcelona, on el PSOE ha iniciat la precampanya per a les eleccions municipals, autonòmiques i europees del pròxim 26 de maig amb la presentació del candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, el líder socialista ha explicat que el seu executiu està “decidit” a “superar la mentalitat de blocs” per restablir la “convivència” a Catalunya.

El president espanyol ha avisat també els líders del PP i Cs, Pablo Casado i Albert Rivera, respectivament, que “esperin asseguts” perquè no té la intenció d’avançar les eleccions, sinó d’esgotar la legislatura fins al 2020. I, en aquest context, Sánchez ha titllat “les tres dretes” -en referència a PP, Cs i Vox- de ser els “Voxsonaros d’Espanya”.

El líder del PSOE ha indicat a la ciutadania que “toca mobilitzar-se” davant d’un suposat risc de perdre drets ja “conquerits”, entre els quals ha fet èmfasi en la igualtat de gènere. “Un cop conquistes un dret, la defensa d’aquest no s’acaba mai”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha volgut reivindicar els pressupostos de l’Estat que ha pactat amb Podem i les seves confluències, a més de demanar a les forces polítiques que hi donin el seu vot favorable. “Permetran que Catalunya i tota Espanya avancin en la modernització de l’economia i en la reconstrucció de l’estat del benestar”, ha explicat.

De la mateixa manera, ha assegurat que el seu govern ha fet més “pels drets i les llibertats de tothom” en 7 mesos que l’executiu anterior de Mariano Rajoy en 7 anys. “Lluitar contra la desconfiança i per construir la confiança té molt a veure amb el que hem fet aquests 7 mesos”, ha remarcat.

De la seva banda, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, també criticat PP i Cs per pactar amb l’ultra-dreta “al contrari del que vol l’Europa democràtica”, entre el quals ha citat la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès Emmanuel Macron. Batet ha retret a Vox que “reparteixi carnets de constitucionalistes” quan “qüestiona valors democràtics” que figuren en la Carta Magna.

Després de l’acord per a la Junta d’Andalusia, Batet ha carregat contra les polítiques que defensa Vox, sobretot en relació amb la violència masclista.

I ha advertit PP i Cs que governaran amb el suport d’un partit com Vox que “qüestiona els valors democràtics”, entre ells “la igualtat entre homes i dones” que està preservada en la Constitució. “I es diuen constitucionalistes? Però quin tipus de constitucionalistes són?”, ha denunciat la ministra.

Iceta avisa que “no és possible” un ‘no’ als pressupostos de l’Estat

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha fet una crida a ERC i el PDeCAT aquest dissabte a aprovar els pressupostos de l’Estat si no volen “caure en la contradicció”. “Serà impossible dir que es defensen els interessos de Catalunya havent patrocinat el vot negatiu als pressupostos”, ha assegurat Iceta, tot subratllant que “no és possible” un ‘no’ als comptes.

Iceta ha subratllat que és un projecte destinat a “revertir polítiques austericides” i donarà una “oportunitat al progrés i la justícia per a tanta gent”. I a més, ha prosseguit, són positius també “pensant en els catalans i catalanes i en la pròpia Generalitat, que tindria més recursos” i, a més, rebria “un tracte just en termes d’inversió pública a Catalunya”.

Iceta ha agraït a Pedro Sánchez que “persisteixi” en el diàleg que la Generalitat, encara que estigui sent “difícil”. “El socialisme català mai no et reconeixerà prou aquest gran esforç”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia