Política

El monòleg de Pedro Sánchez

El president espanyol demana el suport del PDeCAT i ERC al pressupost apel·lant al sentit comú i avisa que esgotarà el mandat

Reclama a Torra que governi i dialogui, i afirma que l’independentisme no té majoria social

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va ser ahir de nou a Barcelona com a secretari general del PSOE per donar suport al candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, en un acte al Centre de Convencions que va aplegar unes 2.000 persones, segons els organitzadors. I malgrat que la seva intervenció era força esperada tenint en compte que el dia abans el Consell de Ministres havia aprovat el projecte de llei de pressupostos, que inclou un important paquet d’inversions a Catalunya, Sánchez no hi va fer cap al·lusió, ni tan sols en va concretar detalls.

De fet, no es va desmarcar del guió escrit els darrers mesos i el missatge es va limitar a demanar al PDeCAT i ERC que votin a favor del projecte de llei de pressupostos per al 2019 apel·lant al sentit comú, que, per Sánchez, vol dir apostar “per un projecte de transformació per als pròxims 20 anys” i barrar així el pas al projecte del PP, Cs i Vox –“el trifachito”, el va anomenar–, que l’única cosa que pretén és “la involució d’Espanya”, va advertir Sánchez. De fet, a tots ells es va referir amb un nou mot, els “voxsonaros”, amb referència al militar i polític de l’extrema dreta i ara president del Brasil, Jair Messias Bolsonaro. En contraposició amb aquest bloc, Sánchez va defensar el seu projecte, basat en valors com ara “la tolerància, el respecte, la igualtat, la justícia i la llibertat”. Així demanava Sánchez el vot als seus pressupostos, avançant, però, que no té previst convocar eleccions i que governarà fins al 2020.

Sense majoria social

El missatge, a més de dirigir-lo al PDeCAT i a ERC, també tenia com a destinatari el president de la Generalitat, Quim Torra, que aquesta mateixa setmana advertia els grups que li donen suport que hi podria haver una “crisi” al govern si votaven a favor del pressupost de Sánchez. El president espanyol només s’hi va referir al final de la seva intervenció i li va etzibar que el que hauria de fer el president català és “governar” i “solucionar” els problemes reals de la ciutadania. “Li demanem que passi del monòleg al diàleg”, hi va afegir. I tot això per què? Doncs, segons Sánchez, perquè, malgrat les moltes votacions que s’han fet a Catalunya, el resultat sempre ha estat el mateix: “Els independentistes no tenen majoria social a Catalunya.”

Convençut d’aquesta dada, es proposa superar “la mentalitat de blocs” i “recuperar i reivindicar la convivència”, que considera trencada a Catalunya per culpa del procés independentista. Una situació que Sánchez assegura que no podrà solucionar en els pròxims mesos, ja que requereix temps i, especialment, “la lleialtat de l’oposició”, que no tenen, va admetre. Amb tot, ell continua apostant pel diàleg com a única via, un diàleg, però, que no inclou cap de les demandes que li ha fet el govern català per desencallar la crisi entre Catalunya i l’Estat espanyol i que contenen dos aspectes bàsics a abordar: l’empresonament i l’exili dels membres de l’anterior govern i l’exercici del dret d’autodeterminació.

Contra això, el govern espanyol, representat ahir a Barcelona també per la ministra Meritxell Batet, que va acusar les tres forces de la dreta de ser precisament les que es carreguen la Constitució amb el seu pacte de govern a Andalusia, posa sobre la taula un projecte socialista que aposta per “unir” i “avançar junts” a través de l’assoliment de tres grans reptes: modernitzar l’economia, més ocupació i la reconstrucció de l’estat del benestar. De fet, ahir van ser constants les referències a polítics europeus socialistes que van defensar la socialdemocràcia i la construcció de l’estat del benestar. Sánchez va posar com a exemple exdirigents com ara Willy Brandt, François Mitterrand, Mário Soares, Olof Palme, Jacques Delors i Felipe González, i va reivindicar la tasca que van dur a terme.

Abans que Sánchez, en l’acte de rellançament de la candidatura de Collboni com a alcalde de Barcelona, també hi va intervenir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, d’acord amb l’estratègia del socialisme per aconseguir el suport dels independentistes al pressupost de Sánchez, va burxar en la “impossibilitat” que es presenta a l’independentisme de fer coherent “un vot contrari al pressupost i alhora proclamar que es governa per millorar els interessos dels catalans”.

LES FRASES

Rivera i Casado demanen eleccions, però que s’esperin asseguts, perquè governarem fins al 2020!
En cada votació, el mateix resultat. Els independentistes no tenen majoria social a Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA