Política

Cuixart vol que la UE digui si es vulneren drets

Insta el tribunal de Luxemburg a dir si es vulnera jurisprudència comunitària

La defensa de Jordi Cuixart ha fet una petició de caràcter supletòria en els seus escrits de defensa presentats aquesta setmana perquè el Tribunal Suprem (TS) faci una consulta abans de començar el judici al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, perquè es pronunciï sobre si la causa contra el president d’Òmnium, acusat de rebel·lió, vulnera la carta de Drets Fonamentals de la UE i els inclosos en el Conveni Europeu dels Drets Humans, però també la normativa i jurisprudència comunitària.

La petició se sustenta en el fet que en bona part en la sentència dictada pel tribunal alemany de Schleswig-Holstein el juliol del 2018, que va descartar l’extradició de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, però també dels delictes de rebel·lió i sedició. En declaracions a l’ACN, el lletrat Benet Salellas va explicar que la Unió Europea és un espai jurídic comú que permet “divergències” en el dret penal, però “no és assumible” una “contradicció tan evident i flagrant” entre considerar uns mateixos fets un dret fonamental a Alemanya i que puguin suposar penes de 20 anys de presó a l’Estat espanyol. Per això porten la qüestió a l’únic tribunal que està per sobre del Suprem i del de Schleswig-Holstein, el TJUE, perquè “interpreti quina opció és la correcta” i fer que els estats interpretin el dret de la mateixa manera. Per això planteja aquesta disfunció jurídica sobre l’actuació del poder judicial espanyol respecte a la normativa europea.

L’advocat també va explicar que aquesta petició es pot presentar en qualsevol moment abans de la sentència, però que ho havien fet ara perquè d’aquesta manera esperen una modificació del plantejament inicial per rebel·lió dels escrits d’acusació. Salellas hi va afegir que el Suprem pot decidir donar la raó a Cuixart sense portar la qüestió a Luxemburg, denegar la petició o admetre-la i esperar el pronunciament del tribunal europeu abans que es dicti sentència.

En un comunicat d’Òmnium, el president de l’entitat considera que un rebuig del Suprem a aquesta sol·licitud “demostrarà la por de l’Estat a enfrontar-se a Europa, perquè aquest judici mai tindria lloc en una democràcia real europea”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia