Política

Torra avança que no es presentarà a les eleccions

El president evita concretar quina proposta portarà al ple en cas de sentència condemnatòria, però no descarta la unilateralitat

Quim Torra va descartar ahir presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament. El president de la Generalitat va defensar que treballa per fer efectiva la República des de l’“autonomia jurídica” actual, però que, si no ho aconsegueix, haurà “acabat una missió”. “Si jo arribés a la conclusió que no puc portar aquest país a la independència, plegaria”, va advertir en una entrevista a El Món a RAC1.

Torra va procurar no posar-se en l’escenari d’una sentència condemnatòria contra els líders del procés, però si fos el cas té previst d’escriure immediatament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per formalitzar el seu desacord i demanar personar-se al Parlament per plantejar “una proposta”. El president no va voler anar més enllà –“siguem prudents en aquest punt, dependrà de com vagin les sentències”– ni concretar si es tractaria d’un nou gest unilateral o d’una convocatòria d’eleccions, tot i que en aquest últim cas ell té la potestat exclusiva. Torra anirà a Madrid per ser dins de la sala del judici, al Suprem. “El vicepresident, Pere Aragonès, i jo. És normal que els prestem tot el nostre suport. També tinc previst un viatge a Brussel·les en aquelles dates”, va avançar.

Sobre la reunió d’avui a Barcelona entre la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, Torra espera concrecions per la part espanyola en relació amb la proposta d’una taula de negociació política per trobar una solució que inclogui el dret a decidir dels catalans, en presència d’un observador mediador neutral que pugui donar fe de les converses.“No hem parlat mai de cap dels 21 punts que nosaltres proposem. Ni de la desfranquització ni de res”, va lamentar.

LA FRASE

Si jo arribés a la conclusió que no puc portar aquest país a la independència, plegaria
Quim Torra
President de la Generalitat

El Parlament denuncia el “judici a la democràcia”

El Parlament va denunciar ahir a instàncies d’ERC i amb els vots de Junts per Catalunya, la CUP i Catalunya en Comú Podem que el judici sobre l’1-O és un “autèntic judici a la democràcia fruit d’una instrucció polititzada i que suposa una violació dels drets civils i polítics dels processats i de la ciutadania de Catalunya”. La moció republicana recull “la necessitat de construir una solució política que es basi necessàriament en la democràcia i l’exercici del dret a l’autodeterminació i exigeix la fi de la via repressiva de l’Estat espanyol”.

Si bé el PSC va votar en conjunt contra el text, sí que va donar suport al punt que denuncia el “caràcter antidemocràtic i il·legal de l’amenaça de tornar a aplicar indefinidament” l’article 155, en contra de l’opinió dels seus col·legues socialistes extremenys, que recentment han aprovat una reedició del 155 per a Catalunya.

La moció va rebre el vot afirmatiu dels comuns menys en el primer punt –en què es van abstenir–, que constata que hi ha hagut la “intencionalitat d’alterar les majories” sorgides en les eleccions del 21-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona