Política

La Fiscalia matisa les paraules del fiscal del cas contra l’excúpula d’Interior

El portaveu del Ministeri Públic a l’Audiencia Nacional manifesta la seva confiança en la imparcialitat i independència dels jutges que exerceixen a Catalunya

Justifica que el Fiscal es referia a “l’ambient de crispació” al voltant de l’1-O

La Fiscalia de l’Audiencia Nacional (AN) ha volgut matisar aquest dimarts les paraules del fiscal del cas contra l’excúpula d’Interior de la Generalitat, Pedro Rubira, que ha qüestionat la “imparcialitat” i “serenitat” dels tribunals catalans per jutjar els presumptes delictes de sedició i rebel·lió suposadament derivats dels fets del 20-S i l’1-O de 2017.

En la vista de previ pronunciament que s’ha celebrat aquest matí a l’Audiencia Nacional, el fiscal ha considerat que es tracta d’uns fets “gravíssims” i que tots els acusats a l’Audiència Nacional són autors juntament amb els acusats al Suprem dels “mateixos fets”. En aquest context, s’ha plantejat com algú pot demanar que el cas s’enviï a un jutjat d’instrucció o a l’Audiència de Barcelona, qüestionant obertament una suposada falta “d’imparcialitat i serenitat”.

Les paraules de Rubira han generat remor i el tinent fiscal i portaveu del Ministeri Públic al tribunal, Miguel Ángel Carballo, ha emès aquesta tarda una nota d’aclariment. Carballo assegura en la nota que “en cap cas” s’ha posat en dubte “la professionalitat dels magistrats que exerceixen les seves funcions a Catalunya, i a la resta del territori” de l’Estat.

No obstant això, el tinent fiscal justifica que, en la seva defensa de la competència de l’AN per jutjar els fets, Rubira s’ha referit a la “querella inicial” de l’aleshores fiscal general José Manuel Maza, que a la tardor de 2017 va donar inici al procediment.

El portaveu recorda que la Fiscalia va manifestar aleshores que en aquest cas calia “preservar la necessària serenitat” per jutjar “unes conductes que estan generant un sentiment de fractura social que no es pot desconèixer”. Segons el portaveu, es feia així referència a l’“ambient de crispació” que, segons ell, “existia a la societat catalana” al voltant de l’1-O.

“La Fiscalia reitera la seva confiança en la independència dels jutges i tribunals a Catalunya, així com la imparcialitat de cada jutge en cada cas que se sotmet a la seva jurisdicció”, conclou la nota.

La vista prèvia s’ha celebrat a petició de les defenses de l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i l’exdirector dels Mossos Pere Soler, que qüestionen la competència del tribunal amb seu a Madrid i demanen que es jutgi a Catalunya. Els altres dos acusats, el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana, han declinat presentar al·legacions.

La Fiscalia demana per a Soler, Puig i Trapero 11 anys de presó per presumptes delictes de rebel·lió. En el cas de Laplana, sol·licita 4 anys de presó per un suposat delicte de sedició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona