Política

Els EUA s’encaminen cap a un nou tancament de l’administració federal

El diàleg entre els partits s’encalla al Congrés i la Casa Blanca no descarta una altra clausura

Trump viatja a la frontera per defensar el seu pla de seguretat

A finals de setmana venç el termini perquè els EUA evitin un nou tancament parcial del govern, i els auguris no són gens optimistes. El cap de setmana passat, el debat sobre la resposta que cal donar en temes de seguretat a la frontera es va encallar, amb les parts incapaces d’avançar en una resolució que eviti un nou fracàs i tornar al temut shutdown.

La Casa Blanca no té problemes a acceptar que un tancament de govern “encara està sobre la taula”; un dels negociadors republicans, el senador Richard Shelby, confessava no tenir ni idea de quin era el pas següent després que el cap de setmana les converses s’estanquessin. La novetat és que ara el problema no és únicament el mur a la frontera, obsessió eterna del president Donald Trump. Ara el principal escull són els límits en el nombre de llits de detenció d’indocumentats a la frontera, que els demòcrates proposen reduir. Aquesta opció faria que la policia només tingués espai per a un nombre concret de sensepapers, fet que obligaria a deixar lliures tots els que no tenen antecedents penals. La política migratòria es flexibilitzaria.

Ahir, legisladors dels dos partits van fer una reunió d’urgència per intentar recuperar el diàleg contra rellotge: la mitjanit de dissabte s’acaba el termini imposat, i el marge s’esgota. Si no hi ha resolució, que és el més probable, el país s’abocarà a una nova pròrroga en el pressupost i Trump només tindrà dues opcions: tancar de nou l’administració o invocar l’estat d’emergència per assignar els fons que vol per a la barrera a la frontera amb Mèxic.

“Els demòcrates estan oferint molt pocs diners per a un mur fronterer que necessitem desesperadament”, va piular el president durant el cap de setmana. Segons mitjans locals, els demòcrates haurien ofert prop de 1.150 milions d’euros per a seguretat fronterera, molt lluny dels més de 5.000 milions d’euros que vol Donald Trump.

La matinada passada, Trump tenia programat un míting a El Paso (Texas), ciutat fronterera que el president posa com a exemple de localitat insegura que necessita imperiosament el mur per frenar l’allau d’immigrants sense papers i de criminalitat. El mandatari ignora, però, que El Paso té uns índexs de violència per sota de la mitjana nacional.

Rècord de dones presidenciables

Durant el cap de setmana han aparegut al Partit Demòcrata dues candidates més a la presidència dels Estats Units: les senadores Elizabeth Warren i Amy Klobuchar. Amb elles, ja són sis les dones que aspiren a arribar a la Casa Blanca, una dada històrica que consolida no només el paper de la dona en la política nord-americana, sinó també la importància del vot femení en els propers comicis, especialment el mobilitzat com a resposta a Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia